Дискус Хернија

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
90% од потрефените успеваат да ги намалат болките на конзервативен начин.
Постојат бањи за рехабилитација со посебни програми за намалување и одстранување на
болките.
Физиотерапија е исто една можност,
таму се нудат екстра вежби за зацврстување на мускулите во пределот на р'бетот.
Друга можност е инфузија( мешавина на кортизон + различни витамини).
Мој пријател успеа комлетно да ги одстрани болките со истата таа инфузија,
но нажалост здраственото осигурање не ја плаќа таа терапија, така да кошта 300€ за три инфузии од пола саат.
Акупунктура е еден од омилените третмани ви такви случаи и многу од луѓето кои ги познавам зборуваат за успех со акупунктура.
Постојат и екстра јога вежби кои се концентрираат баш на тие болки во кичмата,
но не секоја јога туку hatha yoga
(можеби има на Youtube некои одредени вежби)
Понатака постојат и масажи кои помагаат
најчесто физиотерапеутите ги изведуваат истите.
Е ако сето ова не помогне неизбежно е OP.
После OP,некои од луѓето се среќни што успеало,а некои пак велат дека нема подобрување, значи OP не е гаранција дека ќе биде подобро.
Важно е да се пази на секојдневното исправни држење на кичмата.
Кога носиш нешто тешко тежината да биде префрлена на рацете а не на грбот,
или пак кога дигаш нешто тешко( избегнувај)
тежината да е на рацете и нозете наместо на грбот.
 

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
90% од потрефените успеваат да ги намалат болките на конзервативен начин.
Постојат бањи за рехабилитација со посебни програми за намалување и одстранување на
болките.
Физиотерапија е исто една можност,
таму се нудат екстра вежби за зацврстување на мускулите во пределот на р'бетот.
Друга можност е инфузија( мешавина на кортизон + различни витамини).
Мој пријател успеа комлетно да ги одстрани болките со истата таа инфузија,
но нажалост здраственото осигурање не ја плаќа таа терапија, така да кошта 300€ за три инфузии од пола саат.
Акупунктура е еден од омилените третмани ви такви случаи и многу од луѓето кои ги познавам зборуваат за успех со акупунктура.
Постојат и екстра јога вежби кои се концентрираат баш на тие болки во кичмата,
но не секоја јога туку hatha yoga
(можеби има на Youtube некои одредени вежби)
Понатака постојат и масажи кои помагаат
најчесто физиотерапеутите ги изведуваат истите.
Е ако сето ова не помогне неизбежно е OP.
После OP,некои од луѓето се среќни што успеало,а некои пак велат дека нема подобрување, значи OP не е гаранција дека ќе биде подобро.
Важно е да се пази на секојдневното исправни држење на кичмата.
Кога носиш нешто тешко тежината да биде префрлена на рацете а не на грбот,
или пак кога дигаш нешто тешко( избегнувај)
тежината да е на рацете и нозете наместо на грбот.
Од сите со кои имам разговарано, оделе во Струмица кај некој. И од сите тие само на еден му има делувано, што ми дава за право да се сомневам во ефикасноста...
 

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Од сите со кои имам разговарано, оделе во Струмица кај некој. И од сите тие само на еден му има делувано, што ми дава за право да се сомневам во ефикасноста...
Не те разбирам,
на што мислиш?Што им има помогнато?