Географски занимливости

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,347
113
Софија
Која држава има 60.000 езера?
Финска се наоѓа во северна Европа, се граничи со Норвешка, Шведска и Русија. Финска не се смета за дел од Скандинавија, и жителите не се поврзани со Швеѓаните, Данците или Норвежаните.
Финците за првпат стапнале на нивното земјиште во првиот век, движејќи се од пределите денес познати како Централна Русија. До 8-ми век се рашириле до денешните граници на Фиснка. Финците се поврзани со Унгарците, и зборуваат на нивни дијалект, кој не е дел од групата на Индо-Европски јазици.

Финска била управувана од Шведска многу векови, а потоа од Рисуја. Финска ја доби својата независност по Првата Светска Војна. Денес Финска или Суоми, како што ја нарекуват Финците, зафаќа површина од околу 300,000 км2, губејќи една десетина од својата територија на сметка на Русија за време на Втората Светска Војна.
Оваа ладна, ретко населена држава се простира на 1120 км од север до југ. Околу една третина од државата се наоѓа во Арктичкиот круг. Поголемиот дел е покриен со шуми и езера. Постојат околу 60,000 езера во Финска, и зафаќаат околу 10% од територијата!

Сан Хуан (на шпански: San Juan) е главниот и најголемиот град во Порторико, сместен на североисточниот дел од островот. Според последниот попис, градот има 433.733 жители, правејќи го 42 најголем град под јуриздикција на САД. Сан Хуан е ѝ најстарата европска населба во САД.
Сан Хуан е основан од шпанските колонисти во 1521 година, а тој е најстариот град во Порторико. Денес, Сан Хуан е најважното пристаниште, како и главниот производствен, финансиски, културен и туристички центар на островот. Сан Хуан со околните општини (Бајамон, Каролина, Гуајнабо итн.) има околу 1,3 милиони жители, како резултат на што од 3 Порториканци, барем само еден живее во оваа област. Главните аеродроми во областа се Луиз Муњоз, сместен во Каролина и Фернандо Рибас Доминики, лоциран на Исла Гранде во Сан Хуан.
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Kitty

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,347
113
Софија
Како настанале Нијагарините водопади?
Нијагара во превод значи “вода што грми” и е име што на овој моќен водопад му го дале американските Индијанци. Тој денес претставува спектакуларна граниац меѓу САД и Канада.Од езерото Ири реката Нијагара мирно тече околу 56 км, но во близина на езерото Онтарио преминува во брзаци кои се спуштаат кон водопадот во магла од водена прашина и виножито. Потоа следува величествен пад од околу 55м во кој водата громогласно се струполува во бездната во вид на здивена пена.

Островот Гоут на работ на водопадот ја дели реката на два дела. Американскиот водопад на источната страна се прелева во рамна линија со широчина од околу 300м, а канадскиот водопад Потковица двојно е поширок и има облик на потковица.

Нијагарините водопади се создале пред околу 12.500 години, при крајот на последниот леден период. Со топењето на големиот глечер водата од езерото Ири потекла од север и го овиколила денешното езеро Онтарио, длабоко 100м. Првобитно гребенот преку кој водата паѓала надолу бил околку 11км посеверно, но со текот на времето работ се поместил како последица на ерозивното дејство на 7.000 тони вода што поминува низ него во секоја секунда. Бидејќи се поместува за околу 1.2м годишно, по 25.000 години ќе стигне до езерото Ири.
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: street_chic and Kitty

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,347
113
Софија
Колку острови има во Океанија?
Океанија ја сочинуваат 13 независни земји: Микронезија, Фуџи, Тонга, Вануату, Кирибати, Науру, Палау, Нов Зеланд, Маршалски острови, Папуа Нова Гвинеа, Самоа, Соломонски острови и Тувалу.

Некои острови се територија на други земји, вклучувајќи ја Соединетата Американска држава Хаваи.

Австралија некогаш се смета како дел од Океанија, но не секогаш. Сите овие нации се составени од големи групи од прекрасниот пацифички остров.

Некои георгафичари проценуваат дека ги има од 20.000 до 30.000 вкупно.

Некои од нив не се ништо повеќе од само обични карпи во океанот, додека другите се дом на илјадници луѓе кои живеат на нив.

Ако се обиете да ги соберете сите острови во Океанија, резултатот ќе биде нешто помал од државата Алјаска.
Всушност, Папуа Нова Гвинеа и два други острови во Нов Зеланд сочинуваат 80 проценти од целата копнена област на Океанија.
 

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Кинескиот ѕид бил подолг отколку што мислевме.........

Големиот кинески ѕид е најголемата градба на светот, единствена за која се тврди дека може да се види дури од Месечината. По своите димензии – огромна должина, височина од 10-16 м, широчина од 8 м, претставува убедливо најдолг ѕид на светот и најголем одбрамбен објект.

До пред неколку години се знаеше дека ѕидот има должина од близу 7 илјади км. Меѓутоа, неодамна Кинеската државна управа за културно наследство објави дека врз основа на деталните истражувања е утврдена вкупната должина на Големиот кинески ѕид, која изнесува 21.196 км.
Управата, пред 5 години во соработка со државната канцеларија за картографија започна истражување за вкупната должина на кинескиот ѕид. По едногодишна работа беа објавени прелиминарните резултати дека ѕидот е долг 8851 км, или околу 2 илјади км повеќе од претходната должина. По целосното завршување на работите, се утврди дека ѕидот се протега низ 15 кинески покраини и регии и дека вкупната должина му изнесува фантастични 21.196 км.
 

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Колку планини има во Македонија

За Македонија се вели дека е планинска или планинско-котлинска земја. Причините за таквиот релјеф лежат во сложените геолошки, тектонски и ерозивни процеси кои дејствувале со стотици илјади, па и милиони години.
На прашањето колку планини има во Македонија, одговорот воопшто не е едноставен. Сосема точниот број на планини многу тешко може да се определи, бидејќи во науката има различни критериуми за тоа што треба да се смета како планина. Обично, како одредница се земаат апсолутната и релативната надморска височина, наклонот, волуменот, расчленетоста, површината и други елементи.
Врз основа на детално изведени ГИС анализи на тридимензионалниот дигитален модел на релјефот на Република Македонија, а користејќи ги претходно наведените критериуми, во Република Македонија се издвојуваат околу 40 планини и планински масиви:

 1. Кораб (Корабски масив: Кораб со Дешат и Крчин), со највисок врв Голем Кораб (2753 м).
 2. Шар Планина (Шарпланински масив), со највисок врв Титов Врв (2747 м).
 3. Баба, со највисок врв Пелистер (2601 м).
 4. Јакупица (Јакупички масив или Мокра), со највисок врв Солунска Глава (2540 м). Како дел од овој масив се Јакупица, Караџица, Даутица, Голешница и Китка. По површина е најголем планински масив во Македонија.
 5. Ниџе (Ниџе со Кајмакчалан и Козјак), со највисок врв Кајмакчалан (2520 м).
 6. Галичица (со Стара Галичица, Асан Ѓура и Исток), со највисок врв Вир – 2288 м (во Албанија). На територијата на Република Македонија, највисок врв е Кота (2265 м).
 7. Стогово (Стогово со Караорман), со највисок врв Голем Рид (2268 м).
 8. Јабланица, со највисок врв Црн Камен (2256 м).
 9. Осоговски планински масив (со Лисец, Плавица, Синковица), со највисок врв Руен (2252 м).
 10. Кожуф, со највисок врв Зелен Брег (2165 м).
 11. Бистра, со највисок врв Меденица (2163 м).
 12. Сува Гора (Сува Гора со Добра Вода и Песјак), со највисок врв Добра Вода (2061 м). Според одредени карактеристики, Сува Гора може да се смета за одделна планина од Добра Вода и Песјак.
 13. Беласица, со највисок врв Радомир (во Бугарија) од 2029 м. Во Македонија, највисок врв е Тумба (1881 м).
 14. Илинска, Плакенска и Бигла (планински масив), со највисок врв Сталев Камен (1998 м) во делот на Плакенска.
 15. Влаина, со највисок врв Кадиица (1932 м). Може да се смета како дел од Малешевско-Влаински планински масив.
 16. Малешевски Планини, со највисок врв Џами Тепе (1801 м). Може да се смета како дел од Малешевско-Влаински планински масив.
 17. Бушева Планина со Баба Сач и Лубен (планински масив), со највисок врв Мусица (1788 м).
 18. Плачковица, со највисок врв Лисец (1752 м).
 19. Бабуна со Мукос, Козјак и Злато (планински масив) и највисок врв Козјак (1746 м).
 20. Огражден, со највисок врв Огражден или Огражденец (1744 м).
 21. Билино со Герман и Чупино Брдо (планински масив), со највисок врв Чупино Брдо (1703 м). Често, Герман се смета за одделна планина иако релјефно не е сосема издвоена од Билино.
 22. Дрен или Дрен Планина, со највисок врв Ливада (1663 м).
 23. Скопска Црна Гора (планински масив со Езерска Планина и Карадак; Црна Гора во поширок контекст) и највисок врв Рамно (1651 м).
 24. Голак со Обозна и највисок врв Чавка (1538 м).
 25. Буковиќ, со највисок врв Тепе (1528 м). Понекогаш се смета за дел од масивот на Сува Гора со Добра Вода и Песјак, иако е релативно јасно издвоен како посебна целина со површина од 98 км кв.
 26. Древеник, со највисок врв Кале (1494 м). Оваа планина северно од Битола ги има сите елементи на јасно одвоена (со Црна Река и Шемница) средно-висока планинска целина: релативна височина од околу 900 м, површина од 118 км кв. и просечен наклон поголем од 10 степени!
 27. Селечка Планина, со највисок врв Висока (1471 м).
 28. Облаковска Планина, со највисок врв Бел Камен (1430 м). Слично како и Древеник, оваа планина северно од Битола ги има сите елементи на јасно одвоена (со Шемница и Драгор) средно-висока планинска целина: релативна височина од околу 850 м, површина од 96 км кв. и просечен наклон поголем од 10 степени!
 29. Готен, со највисок врв Грамадник (1420 м).
 30. Бејаз Тепе, со највисок врв Бејаз Тепе (1348 м). Јасно одвоена (со Брегалница и Желевица) средно-висока планинска целина, со релативна височина од 600 м, површина од 94 км кв. и просечен наклон поголем од 10 степени!
 31. Козјак (кумановски) со највисок врв Перен (1326 м). Во поширока смисла, може да се смета како дел од големиот масив на Билино (Козјак, Герман, Билино, Чупино Брдо), иако има свои специфичности.
 32. Жеден, со највисок врв Голем Камен (1264 м).
 33. Конечка Планина (Серта) со Градешка Планина и Плауш, со највисок врв Волчјак (1159 м).
 34. Клепа, со највисок врв Клепа (1149 м).
 35. Водно, со највисок врв Крстовар (1066 м). Според сите карактеристики (релативна височина од 800 м, површина од 100 км кв., просечен наклон над 10 степени), Водно претставува планина.
 36. Манговица, со највисок врв Асаница (874 м).
 37. Градиштанска Планина, со највисок врв Градиште (861 м).
 38. Руен, со највисок врв (во Македонија) Ланиште (775 м).
 39. Богословец, со највисок врв Св. Јовански Рид (755 м).
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: street_chic and Marick14

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,347
113
Софија
Абу Даби е најголемиот емират во составот на Обединетите Арапски Емирати. Се состои од бројни крајбрежни острови, а во внатрешните граници го обиколува Дубаи, а во многу мал дел се граничи со Ал Шарџа. Во 1791 година откриле извори на вода за пиење на местото каде што е градот Абу Даби и во 1795 години таму ги изградиле своите штабови.
Врз основа на главниот град на ОАЕ, за градот е врзана една прекрасна легенда. Арапите-ловци од една оаза бркале газела. Газела долго трчала во пустината, а потоа го довела ловците на на брегот на Персискиот Залив, каде се нурнала во водата и продолжила до островот. Ловците ја следеле, а газелата ги довела до извор на прекрасна слатка вода. Со благодарност, ловците газелата ја оставиле да живее, а во околината на изворот, се населиле и местото го нарекле „татко на газела„ што на арапски звучи како Абу Даби.
 

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
10 најмали независни држави во светот
10. Малта
Малта (316 км кв., 413.000 жители) е мала и густо населена островска држава која ја сочинува архипелаг во средината на Средоземното Море. Иако Малта геофизички е дел на Северна Африка — лежи на африканската континентална плоча, на југ од Сицилија, источно од Тунис и северно од Либија — ова земја геополитички се наоѓа во Јужна Европа. Малтешкиот јазик е единствениот семитски јазик од афро-азиската група на јазици кој се говори во држава која геополитички припаѓа на Европа. Малта е членка на Комонвелтот, а од 1 мај 2004 година е членка на Европската Унија и како таква најмала по површина и број на население во таа организација.

9.Малдиви
(300 км кв., 310.000 жители) е островска држава која се наоѓа југозападно од индиското крајбрежје, југозападно од Индија и околу 700км западно од Шри Ланка. 26-те атолски групи на Малдивите содржат во себе 1.192 островчиња, од кои околу 280 се населени – 200 со домашно население и 80 со хотелски комплекси. Малдивите се најмала земја и намалубројна земја во Азија. Малдивите се познати по своите природни убавини – син океан, бели плажи и умерени температури . Независна е од 1965 година.

8.Свети Кристофер и Невис
Федерацијата Свети Кристофер и Невис или Федерација Свети Китс и Невис (261 км кв., 43.000 жители) е држава во Средна Америка, дел од Карипските Острови Мали Антили. Независна е од 1983 година. Оваа држава е најмалата независна држава во Америка според население и според вкупна површина. Главен град на Свети Кристофер и Невис е Бастер, кој воедно е и најголем град во државата и се наоѓа на островот Свети Китс. Островот Невис се наоѓа 3 километри југоисточно од Свети Китс.

7. Маршалски острови
(181 км кв., 60.000 жители) се островска република во Микронезија, Океанија. Својата независност од САД ја добива во 1986 година. Маршалските Острови се составени од 29 острови и атоли. Најголем остров е Кваелин, а сигурно најпознат е атолот Бикини, на кој САД ја извршиле првата проба на нуклеарна бомба. Главен град е Маџуро, на истоимениот остров. Религијата е христијанска со 97%, а додека остатокот се бахаи со 2%. Официјални јазици се маршалски јазик и англиски јазик. Растот н БНП во последните години на државата е 1% поради неефикасност на владата, падот на туризнмот и падот на странски инвестиции во државата. Даноците во државата се релативно мали.

6.Лихтенштајн
(162 км кв., 35.000 жители) е алпска држава во Западна Европа која се граничи со Швајцарија на запад и Австрија на исток. Поголемиот дел од територијата на Лихтенштајн е планинска што ја прави добар зимски спортски центар. Пејзажот на Лихтенштајн е исполнет со мали фарми и планински терени. Ова кнежевство е едно од најбогатите на светот, а независно е од 1866 година, со завршувањето на Австриско-пруската војна. Лихтенштајн е најмала држава каде се зборува германски јазик

5. Сан Марино
(61 км кв., 30.000 жители) или официјално Република Сан Марино е држава на Апенинскиот Полуостров во јужниот дел на Европа. Сан Марино е држава која целосно се протега на ниска планина, без излез на море и е енклава во Италија, односно целосно е опколена со италијанска територија. Главниот град на државата го носи истото име, односно град Сан Марино. Државата е една од најмалите независни држави во Европа и Сан Марино има најмалку жители од сите членки на Советот на Европа. Својата самостојност ја чува уште од 4 век, што ја прави најстара република на светот. Сан Марино го има и најстариот активен устав кој е донесен во 1600 година. Оддалеченоста помеѓу најсеверната и најјужната граница на Сан Марино изнесува 12 километри

4.Тувалу
(26 км кв., 13.000 жители) е полинезиска островска држава во Тихиот Океан на полпат помеѓу Хаваите и Австралија, јужно од екваторот и во близина на Кирибати. Независна е од Британија од 1978 година. Се состои од девет корални атоли од кои осум се населени, од каде доаѓа името на земјата, кое на тувалуански јазик значи “Осум стојат заедно”. Со исклучок на Ватикан, таа го има најмалиот број на жители помеѓу независните нации. Тувалу порано беше познат како Елиски Острови. Поради нивната мала надморска височина (макс. 5 метри), островите кои ја сочинуваат оваа нација се загрозени од било каков пораст на морското ниво.

3.Науру
е најмалиот населен остров на светот (21 км кв., 15.000 жители), најмала независна држава и единствена држава на светот која нема официјален главен град. Науру, кој се наоѓа во Микронезија, во водите на западен Пацифик, независна држава е од 1968 година.

2.Монако
е втора најмала држава на светот (1,98 км кв., 38.000 жители), а сепак е најгусто населена со 23.660 жители на км кв. Монако некогаш бил многу помал од денес, но околу 0.4 км се земени од морето и додадени на земјата. Монако е широк само 0.35 км. Со Кнежевството Монако владее принц, а последните 7 векови тоа се принцовите од семејството Грималди. Денес принцот го дели законодавството со Народното собрание. Во 1861 година, Монако се одрекол од половина од својата територија и ја дал на Франција во замена за пари и независност.
Тогашниот принц на Монако сфатил дека поголемиот дел од природните ресурси ги дал на Франција, заради што решил да ја базира економијата на коцкање. Така се созадал градот Монте Карло. Кога Принцот Рение Трети ја презел власта, а потоа и се оженил со холивудската ѕвезда Грејс Кели, тој брак помогнал за создавање на слика за Монако како гламурозно место за богатите. Долго време, Монако немал даноци па бил рај за богатите странци и интернационални корпорациии, но денес државата наплатува данок за сите жители кои таму не се родени. Иако на староседелците им е забрането да посетуваат казина, како оддолжувања државата не им наплаќа данок на добивка.

1.Ватикан
Со големина на терен за голф (0,44 км кв., 800 жители), Ватикан е најмалата држава во светот. Тоа е практично со ѕид заградена енклава во внатрешноста на Рим. Толку е мал што државата нема ниту една адреса на улица, но иако е мала тоа е исклучително моќна држава. Тоа е суверена територија на Светата Столица, односно седиштето на Католичката црква. Градот Ватикан е создаден во 1929 година со договорот на црквата Свети Јона, и со него владее папата. Владеењето не е наследно, а изабраниот монарх владее со апсолутен авторитет. Уште нешто е апсолутно единствено во врска со оваа држава – таа нема постојани граѓани.
 
 • Ми се допаѓа
Реакции: Marick14

Kitty

Староседелец
26 март 2012
2,673
6,921
1,153
Cabo San Lucas
Во Словенија откриена пештера 5 километри подолга од Постојнска Јама

Меѓународна група научници и студенти, неодамна под планината Толмински Миговец во Словенија откри пештера која по својата должина значително ја надмина Постојнска Јама – една од најголемите и најубавите пештери во Европа. Полни 18 години тимот на британскиот Imperial College Caving Club заедно со членовите на спелеолошката секција на планинарското друштво Толмин, истражуваа два пештерски система: Миговец и Вртнарија. Меѓутоа на 13 август истражувачите открија дека двете пештери се поврзани и претставуваат огромен подземен систем долг 25 км, на длабочина од речиси 1000 м под земјата.

Постојнска Јама, која сега е веќе втора по должина во Словенија, прв пат е опишана во 17. век, а новите канали случајно се откриени во 1818 година. За јавноста, од 20,5 км подземни канали достапни се дури 5,3 км, по што е најдолг пештерски состав достапен за туристи. За разлика од Постојнска Јама, новооткриениот пештерски систем Миговец е многу потешко пристапен и во прво време ќе биде достапен само за професионални спелеолози.