Врска со Ром/ка - да или не?

  • Еј...супер што го посетуваш Црнобело форумот. Слободно регистрирај се и приклучи ни се во дискусиите!

Bum-Bum

Истакнат Член
3 март 2012
1,125
1,844
423
Еден досаден град
До сега имам сретнато на форумов теми за врска со некој од друга вера,националност,но тука се споменуваат Турци,Алнаци и Босанци.Никој од нас не ги спомнува Ромите па затоа моето прашање е дали вие би биле во ваква врска,дали би одобриле ваква врска доколку има вашето дете или не?
Оваа тема ја оделив посебно затоа што за Ромите важат стереотипите дека се гаден,прљав народ дека крадат и затоа што се што е лошо се споредува со нив . :D
 

Сара.13

Староседелец
13 ноември 2012
1,260
3,107
1,133
Тешко е да се одговори на оваа тема без да се чепне во шовинизмот како една посебна и сосема разграничена тема од оваа.
Едноставно јас лично не би се замислила во таква врска.зошто? затоа што она што секојдневно го гледам по улиците кај нас не се стабилни луѓе, вредни, културни..и се` она што беше набројано погоре како дел од стереотипите.
можеби некаде во светот овие луѓе, овој народ не припаѓа на овдешните стереотипи кои во голем број и се вистинити(секако исклучоци има, како и за се`, па така и за ова).но се` додека тука е таква ситуацијата, не верувам дека мислењето ќе се промени.
 

Furby

Полноправен Член
26 јуни 2013
96
92
18
28
Имаме ние една таква во градот ...и секој шо че ја види , барем ко че ја вида другарките коментира , еве ја оваја шо оди со џуптин , или ко че ги вида заедно се подбуцнува...

Не дека и јас мислам како нив , ама од толку наши лујџе баш со ром, не би .....а имам многу пријатели роми и ромки , души од лујџе се и покултурни се и од нас ама сите се тие шо живееле германија или швајцарија , шо ако не се црни , не можиш да ги познајш дека се роми...

Сум за да си имаме почитување , ама за да се земаме меџусебно не баш ...
 

ShakaZulu

Староседелец
19 февруари 2012
430
886
1,103
Кога 99.99% од сите луѓе на планетава а не само кај нас ќе си расчистат во главата дека сите имаат едно срце и крвта им е црвана тогаш можеби ова ќе биде реалсност... до тогаш само поединечно ќе си кажуваме како нас ни одговара а ова подолу ќе ни биде секојдневие...

http://forum.crnobelo.com/threads/Расизам-национализам-верска-нетрпеливост.1347/
 

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
До сега имам сретнато на форумов теми за врска со некој од друга вера,националност,но тука се споменуваат Турци,Алнаци и Босанци.Никој од нас не ги спомнува Ромите па затоа моето прашање е дали вие би биле во ваква врска,дали би одобриле ваква врска доколку има вашето дете или не?
Оваа тема ја оделив посебно затоа што за Ромите важат стереотипите дека се гаден,прљав народ дека крадат и затоа што се што е лошо се споредува со нив . :D

Љубовта е движечка сила на секоја индивидуа, идеал кон кој се стреми секоја личност.Љубовта не одбира место, време, нити пак вера и националност.
 

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,007
3,215
1,143
Не можам јас да судам за друг..Која сум јас да се мешам? ако избрал/а нека и биде со срека..Има кој да мисли за нејзе...Но народот е таков,ужива да зборува и суди.Не дека јас некогаш не сум прокоментирала но како што кажав веке тоа си е нивна работа не моја.
Инаку...Ромите кај нас и ромите во странство се два различни поима...Еве ке земам пример во Италија:Работливи,чисти и вредни луге...Љубовта е движечка сила на секоја индивидуа, идеал кон кој се стреми секоја личност.Љубовта не одбира место, време, нити пак вера и националност.

Во теорија изгледа убаво,во пракса лошо..Замисли дојде време за брак...Ке се појават прашања како да се крсти потомството,осудувањата од другите во околината а не секој може да го издржи тој притисок.:)
 

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,130
1,066
113
Скопје
www.statik-group.com
Соске нервоза Дикеле романтика !!!

манга ме ту :giggle
Смеам да те поправам нели?

Soske nervoza, dikle o romantika.Mangava tu but <3


Не можам јас да судам за друг..Која сум јас да се мешам? ако избрал/а нека и биде со срека..Има кој да мисли за нејзе...Но народот е таков,ужива да зборува и суди.Не дека јас некогаш не сум прокоментирала но како што кажав веке тоа си е нивна работа не моја.
Инаку...Ромите кај нас и ромите во странство се два различни поима...Еве ке земам пример во Италија:Работливи,чисти и вредни луге...


Во теорија изгледа убаво,во пракса лошо..Замисли дојде време за брак...Ке се појават прашања како да се крсти потомството,осудувањата од другите во околината а не секој може да го издржи тој притисок.:)


За првото болдирано:
Одма судиш.Сите тие роми од странство се роми кои што се родени и живееле во Скопје/Македонија.А и грешиш.Немаш претстава колку работливи се ромите во Скопје бар.
Дали ти би се осудила да переш шофершајбни на коли на ова жешко на некоја раскрсница? Дали ти би собирала хартија или пластика по контејнери цел ден за да чесно го заработиш лебот?
Дали ти ќе бидеш таа што ќе застене пред целиот македонски народ полн со предрасуди и гордо да кажеш дека си ром?
Дали ќе ти биде непријатно ако одиш во продавница и те прати обезбедување зашто си нели циган и мисли дека ќе украдеш нешто? А ти само сакаш да купиш основни продукти како и сите луѓе во државата?Во врска со второто болдирано:
Љубовта во реалноста е многу поубава доколку се доживее отколку онаа во теоријата.Има универзални имиња нели? Кој рече дека детето мора да одбира помеѓу ислам и христијанство?
Ако не одбере нема да биде живо? Или?
Toa e тој комплекс дека ние македонците си страдаме од мозокот.И навистина е така.

Точно е дека има роми кои се навистина сиромашни но сето тоа е благодарение на нас.
Оди во шутка.Погледни ги тие огромни куќи изградени во последните 10 години.
Еве ти чист пример.Газдата на Матекс, мој добар пријател, Осман н е з н а е колку пари има.Може да не купи сите сосе гаќи и чорапи.А да го видиш ќе речеш види го овој циган, каков е гаден.

Совет: Идете прошетајте малку по светот.Докажано е дека човек со различна боја на кожа различно мириса.Кинезите ни мирисаат, црнците ни мирисаат, турците такоџе.
А дали сме се запрашеле дали ние на некого му мирисаме? Или бели сме ние , па тоа е знак на чистота?
 

МериСелест

Староседелец
24 април 2012
2,007
3,215
1,143
Смеам да те поправам нели?

Soske nervoza, dikle o romantika.Mangava tu but <3


За првото болдирано:
Одма судиш.Сите тие роми од странство се роми кои што се родени и живееле во Скопје/Македонија.А и грешиш.Немаш претстава колку работливи се ромите во Скопје бар.
Дали ти би се осудила да переш шофершајбни на коли на ова жешко на некоја раскрсница? Дали ти би собирала хартија или пластика по контејнери цел ден за да чесно го заработиш лебот?
Дали ти ќе бидеш таа што ќе застене пред целиот македонски народ полн со предрасуди и гордо да кажеш дека си ром?
Дали ќе ти биде непријатно ако одиш во продавница и те прати обезбедување зашто си нели циган и мисли дека ќе украдеш нешто? А ти само сакаш да купиш основни продукти како и сите луѓе во државата?Во врска со второто болдирано:
Љубовта во реалноста е многу поубава доколку се доживее отколку онаа во теоријата.Има универзални имиња нели? Кој рече дека детето мора да одбира помеѓу ислам и христијанство?
Ако не одбере нема да биде живо? Или?
Toa e тој комплекс дека ние македонците си страдаме од мозокот.И навистина е така.

Точно е дека има роми кои се навистина сиромашни но сето тоа е благодарение на нас.
Оди во шутка.Погледни ги тие огромни куќи изградени во последните 10 години.
Еве ти чист пример.Газдата на Матекс, мој добар пријател, Осман н е з н а е колку пари има.Може да не купи сите сосе гаќи и чорапи.А да го видиш ќе речеш види го овој циган, каков е гаден.

Совет: Идете прошетајте малку по светот.Докажано е дека човек со различна боја на кожа различно мириса.Кинезите ни мирисаат, црнците ни мирисаат, турците такоџе.
А дали сме се запрашеле дали ние на некого му мирисаме? Или бели сме ние , па тоа е знак на чистота?


Не знам колку се работливи во Скопје Паб бидејки никогаш немам одено таму но зедов пример за Роми кои ги знам лично и живеат во мој град и за Роми кои ги знам додека имам одено во Италија...И сега ке играме на игра Дали ти ?Добра mind игра ти е ова.А дали се Роми кои живееле во Мкд или Италија не знам,немам разговарано со нив премногу за да им го знам поранешното место на живеење,али ватевр.Никаде јас не судам...Најди го делот кај што судам...Само мислев на тоа дека постои мала разлика кога се работи овде во Мкд или странство...Бидејки во воведниот дел пишува за стереотипи кои се познати за Ромите...Тоа мене не ми изгледа судење ама за кого како.
Дали темава е за мене или за Ромите?
Кога веке ме прашуваш...Да,ке стојам гордо пред народот зошто јас воопшто никогаш не би се срамела од своето потекло...Така ме учеле..Нема јас што да кријам.Кад тад и да кријам ке се дознае која сум и што сум.
Кога зборуваме веке за имињата...Не мора да одбира детето ислам или христијанство но кој го прашува него?Може таткото ке сака едно име,а сопругата друго и веднаш ке почнат со кавгите...Никогаш не можеш да знаеш на што ке налеташ...Сакам да кажам едноп е додека си во врска друго е кога си во брак.
 

pilot

Истакнат Член
8 април 2013
34
20
308
moze zosto da ne, preubavo custvo uste so gupka nemam probano vikaat ke imam 7 godini sreka :D