Доколку имаме некој вегетаријанец на форумов , еве предлог неколку рецепти:
Измиениот и исчистен зеленчук се обарува во посолена вода.
Сето тоа ситно се сецка и се додава јајце, сол, црн пипер и брашно.
Се формираат шницли се валкаат во брашно и се пржат.
Пенесто изматете го маргаринот и додадете ја урдата.
Продолжете го матењето па вмешајте ја киселата павлака.
Проверете го вкусот па зачинете со сол. црн пипер и лук.
Пиперките се печат, се лупат и се сечкаат на мало.
Потоа се запржуваат во масло, и се промешуваат од време на време. Пржењето трае околу 5 минути.
Се додаваат се домати, излупени и исечкани на мали парчиња и тие се запржуваат.
Додајте млеко во кое е разтворено брашното и се меша убаво да 2-3 мин.
Потоа додадете изронето сирење, па измешајте.
Потоа додадете ги 2-те јајца, искршени и помешани со половина чаша вода и мешајте и потоа се заедно измешајте 2-3 мин.
Одозгора се посипува со сечкан магдонос.
Се посолува по вкус.
Половина од излупените и исечените компири и половината од исецканиот кромид ставете ги во тавче намачкано со путер. Наросете половина од сувите зачини и полијте со половина од стопениот путер. Потоа ставете ја втората половина од компирите со кромиодот и повторете ја постапката, завршувајќи со стопениот путер.
Зачинете со сол и бибер.
Целата тава покријте ја со фолија за печење и 20 минути печете ги компирите во рерна која претходно е загреана на 210 целзиусови степени. Потоа отворете ја фолијата и оставете компирите да се допечат уште 15 до 20 минути, додека не омекнат.
Кашкавалот се ренда. Во еден сад се додаваат сите останати намирници и смесата се меша енергично.
Парчињата леб со нож внимателно се премачкуваат.
Сендвич се печат во рерна се до зацрвенување на кашкавал.
Послужувате се веднаш, попрскани со вегета.
Во соодветни мали садови, или еден поголем ставете ги измиените и на
кришки исечени домати.
Наросете ги со зачинска сол, а по површината
распоредете го тенко исеченоното и изрендано сирење.
Запечете на средна
температура, сирењето да се растопи. веднаш посипете со босилек и
оставете да се олади.
Во малку насолена вода варете ги брокулите, па исцедете ги.
Цветовите од брокули валкајте ги во брашно, па во изматените јајца, па во лебни трошки и пржете ги во врело масло.
На масло се пропржуваат исечканите шампињони, и се посипуваат со 2 јајца во кои е ставено вегетата и црниот бибер. Ова се пржи додека јајцата не зацрвенат.
- Шницли од зеленчук
- мала лажица малку Црн пипер
- 50 грама Спанаќ
- малку Сол
- 100 грама Моркови
- 100 милилитри Масло
- 300 грама Компир
- 50 грама Карфиол
- 50 грама Грашок
- 100 килограми Брашно
- 50 грама Боранија
- 1 Јајце
Измиениот и исчистен зеленчук се обарува во посолена вода.
Сето тоа ситно се сецка и се додава јајце, сол, црн пипер и брашно.
Се формираат шницли се валкаат во брашно и се пржат.
- Крем салата од урда
- 1000 грама Урда
- малку Сол
- 250 грама Маргарин
- 2 чешниња Лук
- малку Бел бибер
- 200 грама Кисела павлака
Пенесто изматете го маргаринот и додадете ја урдата.
Продолжете го матењето па вмешајте ја киселата павлака.
Проверете го вкусот па зачинете со сол. црн пипер и лук.
- Миш-маш
- 100 грама Брашно
- 2 Јајца
- 150 грама Домат
- малку Магдонос
- 100 милилитри Млеко
- 12 Пиперки
- 150 грама Сирење
- малку Сол
Пиперките се печат, се лупат и се сечкаат на мало.
Потоа се запржуваат во масло, и се промешуваат од време на време. Пржењето трае околу 5 минути.
Се додаваат се домати, излупени и исечкани на мали парчиња и тие се запржуваат.
Додајте млеко во кое е разтворено брашното и се меша убаво да 2-3 мин.
Потоа додадете изронето сирење, па измешајте.
Потоа додадете ги 2-те јајца, искршени и помешани со половина чаша вода и мешајте и потоа се заедно измешајте 2-3 мин.
Одозгора се посипува со сечкан магдонос.
Се посолува по вкус.
- Печени компири со зачини
- малку Сол
- 30 грама Путер
- малку Оригано
- 1 главица Кромид
- 400 грама Компир
- малку Црн бибер
Половина од излупените и исечените компири и половината од исецканиот кромид ставете ги во тавче намачкано со путер. Наросете половина од сувите зачини и полијте со половина од стопениот путер. Потоа ставете ја втората половина од компирите со кромиодот и повторете ја постапката, завршувајќи со стопениот путер.
Зачинете со сол и бибер.
Целата тава покријте ја со фолија за печење и 20 минути печете ги компирите во рерна која претходно е загреана на 210 целзиусови степени. Потоа отворете ја фолијата и оставете компирите да се допечат уште 15 до 20 минути, додека не омекнат.
- Сендвичи со кашкавал
- 100 грама Брашно
- 100 милилитри Вода
- 200 грама Кашкавал
- 50 милилитри Маслиново масло
Кашкавалот се ренда. Во еден сад се додаваат сите останати намирници и смесата се меша енергично.
Парчињата леб со нож внимателно се премачкуваат.
Сендвич се печат во рерна се до зацрвенување на кашкавал.
Послужувате се веднаш, попрскани со вегета.
- Запечени домати со сирење
- 50 грама Сирење
- 2 лажици Маслиново масло
- 150 грама Домат
- малку Босилок
- 1 лажица Дафинка
Во соодветни мали садови, или еден поголем ставете ги измиените и на
кришки исечени домати.
Наросете ги со зачинска сол, а по површината
распоредете го тенко исеченоното и изрендано сирење.
Запечете на средна
температура, сирењето да се растопи. веднаш посипете со босилек и
оставете да се олади.
- Похувани брокули
- 50 грама Презла
- 30 милилитри Млеко
- 100 милилитри Масло
- 300 грама Брокула
- 30 грама Брашно
- 2 Јајца
- малку Сол
Во малку насолена вода варете ги брокулите, па исцедете ги.
Цветовите од брокули валкајте ги во брашно, па во изматените јајца, па во лебни трошки и пржете ги во врело масло.
- Омлет со печурки
- 200 грама Шампињони
- малку мала лажица Црн пипер
- малку Сол
- 30 милилитри Масло
- 1 лажица Дафинка
- 2 Јајца
На масло се пропржуваат исечканите шампињони, и се посипуваат со 2 јајца во кои е ставено вегетата и црниот бибер. Ова се пржи додека јајцата не зацрвенат.