Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 337907" data-attributes="member: 3190"><p>Ветувам,</p><p>дека ќе продадам една година од својот живот,</p><p>да отпатувам за миг далеку,</p><p>таму да заборавам една носталгија за неа,</p><p>една елегија градиве што ги распламтува,</p><p>и во неа догорува црнобела фотографија,</p><p>фрлена врз недопрени денови невини,</p><p>пред уште една зима,</p><p>во која го празнуваме нејзиниот последен танц,</p><p>како да е вила виножитна,</p><p>а јас уморен и упростен,</p><p>го барам ликот твој изморен и совршен и зборот твој вистинит,</p><p>знам ли,</p><p>дека се твое мене ми припаѓа,</p><p>немајќи се себе со тебе,</p><p>чекорот ме враќа назад и вели заборави,</p><p>тоа е круг бескраен,</p><p>низ него подадени прсти сончеви се тркалаат</p><p>и ловат прстен неподарен,</p><p>љубовен,</p><p>искован од тишина бескрајна која заматува стакла со воздишки</p><p>и се капе во тиркиз од ноти плишани,</p><p>одамна запишани,</p><p>во убавината која ја немам,</p><p>ниту себе си среќен,</p><p>само поглед квечерински од кој извира и тече живот,</p><p>несебично крадејќи стихови лажни,</p><p>за други очи помамни,</p><p>во приказна залудна</p><p>што ниедни усни</p><p>не сакаат за неа да говорат,</p><p>колнејќи се самата себе и се околу мене,</p><p>дур стигне царството поетно на друм фрлено,</p><p>да душа со душа во прашина се пронајде и од светлина не се раздели,</p><p>со стихови без хирови,</p><p>рани и украсни во уште една година стара,</p><p>со писма без чувства,</p><p>да би само редот прошол и заминал во уште еден сон таму далеку последен,</p><p>поетичен и таа,</p><p>длабочина и висина доволно голема во срцево да ги собере сите солзи и дождови,</p><p>за векот следен,</p><p>и една година негова што ќе го направи вечен.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 337907, member: 3190"] Ветувам, дека ќе продадам една година од својот живот, да отпатувам за миг далеку, таму да заборавам една носталгија за неа, една елегија градиве што ги распламтува, и во неа догорува црнобела фотографија, фрлена врз недопрени денови невини, пред уште една зима, во која го празнуваме нејзиниот последен танц, како да е вила виножитна, а јас уморен и упростен, го барам ликот твој изморен и совршен и зборот твој вистинит, знам ли, дека се твое мене ми припаѓа, немајќи се себе со тебе, чекорот ме враќа назад и вели заборави, тоа е круг бескраен, низ него подадени прсти сончеви се тркалаат и ловат прстен неподарен, љубовен, искован од тишина бескрајна која заматува стакла со воздишки и се капе во тиркиз од ноти плишани, одамна запишани, во убавината која ја немам, ниту себе си среќен, само поглед квечерински од кој извира и тече живот, несебично крадејќи стихови лажни, за други очи помамни, во приказна залудна што ниедни усни не сакаат за неа да говорат, колнејќи се самата себе и се околу мене, дур стигне царството поетно на друм фрлено, да душа со душа во прашина се пронајде и од светлина не се раздели, со стихови без хирови, рани и украсни во уште една година стара, со писма без чувства, да би само редот прошол и заминал во уште еден сон таму далеку последен, поетичен и таа, длабочина и висина доволно голема во срцево да ги собере сите солзи и дождови, за векот следен, и една година негова што ќе го направи вечен. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Ваша поезија
На врв
Bottom