Букурешкиот мировен договор | Црнобело Форум

Букурешкиот мировен договор

Ку Рајбер

Полноправен Член
2 август 2013
71
59
18
39
Гевгелија
На 10 август 1913 година е потпишан Букурешкиот мировен договор со кој Македонија е распарчена на 4 дела,од кои најголемиот (Егејскоит со над 34.000 км2) и е доделен на Грција.Остатокот на Србија (над 25.000 км2), Бугарија (над 6.000 км2) и мал дел на Албанија (1.100 км2).


Во сабота (10 август) навршуваат 100 години од поделбата на Македонија.

Дали и е нанесена штета на Македонија со овој договор,дали ова е планирано сценарио,кој според вас е начинот да опстанела Македонија ако не се потпишал овој договор?
 

Хоуп*

Proton
4 април 2013
2,410
4,217
753
Другарче, интересна е темата и има многу за дискутирање, ама ќе треба да се вмеша и политика, а на форумов е забранета дискусија за политика :|
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: theowndemon and Anakin

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,065
113
Скопје
www.statik-group.com
Не можеш да го смениш тоа што го смислиле големите.Уште пута 3 години ќе поминат.Единствено можеме да се смалиме или да се претопиме во друга нација.
Сурово, но вистинито
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,230
5,748
1,683
Disco
Како тоа Македонија била распарчена?!
Распарчена е Отоманската империја на која и се одземени територии по пат на војна од страна на сојузот на балкански држави.
Монастирскиот, Косовскиот и Солунскиот вилает поточно.
Наведената територија била околу 530 години во состав на Отоманската држава.

Дали некој би можел да објасни како тоа била Македонија поделена. Барем за неупатените. Особено поради прецизните цифри дадени во километри квадратни.

Не можеш да го смениш тоа што го смислиле големите.Уште пута 3 години ќе поминат.Единствено можеме да се смалиме или да се претопиме во друга нација.
Сурово, но вистинито
Што тоа смислиле и кои се тоа `големите`?
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Anakin

Истакнат Член
23 август 2012
869
977
203
Многу засегачка тема....но колку политика има овде , мислам тоа е и целта на овој договор,...желбата да јадат се повеќе и повеќе, си се договориле си земале тоа шо сакале.....и до ден денес тој договор постои...ја дури мислам соседиве чекаат како мршојатци над рането животно да паднеме и да не разграбааат. Само нема толку лесно да им биде.
 

Ку Рајбер

Полноправен Член
2 август 2013
71
59
18
39
Гевгелија
Другарче, интересна е темата и има многу за дискутирање, ама ќе треба да се вмеша и политика, а на форумов е забранета дискусија за политика :|

Дискусија за нашава политика,да.
Ама овде се работи са поинаква политика,која не ги засега сегашниве политички партии,па мислам дека не ги крши правилата на форумов.
Како тоа Македонија била распарчена?!
Распарчена е Отоманската империја .....
Па сега збориме за Македонија,а не за цела Отоманска империја.Не може да се лажеме дека не е Македонија туку цела империја.
Јас зборам за Македонија и поделбата на нејзината територија.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
27
Битола
За која Македонија поточно зборуваме? имало многу македонии пред да не поробат Османлиите. Македонија на Филип и Аце до Индија шо била, Македонија на Самоил, На Крал Марко? Да се разбериме од старт: Македонија како држава не постоела 500 и кусуро години пред букурешкиот договор. Постоела како регион. Со балканските војни била распарчена Османлиската империја. Тогашниот регион Македонија бил поделен како воен плен. Тие големите шо ги спомнувате, ама да знајте колку само пенисот ги болел за Бугарија или Грција. Ама ич не ги болел. Ако Британија сакала можела многу лесно да ја прогласи Македонија за своја колонија ( само 15-16 земји во светот не биле Британски колонии) така да ви пропаѓа во вода теоријата на заговор дека цел свет бил против Македонија. Македонија не добила независност зашто македонците тогаш биле влакнести дунди, извинете на францускиот, и ја продале својата слобода и ВМРО ( тогашното а не ова сегашното ДПМНЕ) за малку бугарски кеш. Ко ке остани трлото без кучиња, волците ке ги земат овците. Така и тогаш. немало кој да ја брани Македонија па чесно и поштено си ја поделиле.. И немој некој да сонува дека териториите ке се вратат.
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,230
5,748
1,683
Disco
Дискусија за нашава политика,да.
Ама овде се работи са поинаква политика,која не ги засега сегашниве политички партии,па мислам дека не ги крши правилата на форумов.
Па сега збориме за Македонија,а не за цела Отоманска империја.Не може да се лажеме дека не е Македонија туку цела империја.
Јас зборам за Македонија и поделбата на нејзината територија.


Тоа е муабетот, која тоа Македонија и која нејзина територија? Постоела отоманска територија со јасно дефинирани граници, админстративна поделба, власт, собирање даноци и сето она кое дефинира една држава.
Во тоа време не постоела никаква Македонија. Следствено на тоа неможела да биде поделена.
Денешната РМ е правен наследник на отоманските вилаети?!
Териториите се освоени од страна на сојузот на балкански држави, скоро целата европска територија на Отоманското царство. Си ги освоиле и си ги поделиле.
Така настанувале државите, така се ширеле или исчезнувале. По пат на сила. Finders keepers. Другото се фантазии за `природни права` и `етнички територии`...

Тие картите се произволни фантазии, исти како оние на голема Албанија или велика Србија или санстефанска Бугарија...

За која Македонија поточно зборуваме? имало многу македонии пред да не поробат Османлиите. Македонија на Филип и Аце до Индија шо била, Македонија на Самоил, На Крал Марко? Да се разбериме од старт: Македонија како држава не постоела 500 и кусуро години пред букурешкиот договор. Постоела како регион. Со балканските војни била распарчена Османлиската империја. Тогашниот регион Македонија бил поделен како воен плен. Тие големите шо ги спомнувате, ама да знајте колку само пенисот ги болел за Бугарија или Грција. Ама ич не ги болел. Ако Британија сакала можела многу лесно да ја прогласи Македонија за своја колонија ( само 15-16 земји во светот не биле Британски колонии) така да ви пропаѓа во вода теоријата на заговор дека цел свет бил против Македонија. Македонија не добила независност зашто македонците тогаш биле влакнести дунди, извинете на францускиот, и ја продале својата слобода и ВМРО ( тогашното а не ова сегашното ДПМНЕ) за малку бугарски кеш. Ко ке остани трлото без кучиња, волците ке ги земат овците. Така и тогаш. немало кој да ја брани Македонија па чесно и поштено си ја поделиле.. И немој некој да сонува дека териториите ке се вратат.

Точно, постоел таков регион, како што постоеле и Тракија и Епир и многу други. Но таа територија не била административна целина ниту во рамките на отоманското царство, не пак независна држава. Нешто како Малесија или Малешевијата во РМ денес. Именувана област без дефинирани граници (апроксимација) и без администрација над именувата област.

Не знам како не разбираат луѓето толку едноставни работи.
Иако ова и не е само овдешен проблем, малкумина знаат дека Германија постои само од 1871...
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,271
9,113
1,683
Помина и тој ден. Македонија не се обедини. Етничко-историската Македонија. Оваа нашава, се дели секој ден.
Реално, зашто би воделе толку војни за да потпишат договор дека за толку време ќе го дадат крваво заработениеот дел на некоја земја.