Бугарскиот елемент во македонската историја? | Црнобело Форум

Бугарскиот елемент во македонската историја?

Alexander_Vienna

Нов член
21 април 2013
10
1
1
44
Низ историјата многу наши преродбеници и револуционери се претставувани дека имале бугарско самосознание.Истотака постоело врховистичко крило во ВМРО,кое било управувано од Софискиот двор.Со создавањето во деведесетите на ВМРО-ДПМНЕ тоа повторно се пројавува,почнувајќи со Љубчо,и други останати и сеуште активни членови во власта.Истотака со добивањето на бугарско државјанство многу од народот слободно пристапуваат кон тој чин. Кое е вашето мислење,дали навистина постоел тој елемент во Македонската историја,или тоа е само еден успешен резултат од бугарската пропаганда?
 

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,275
9,118
1,683
Познавам луѓе кои се чукале в гради дека се Македонци а подоцна откако зеле државјанство на НРБ, т.е. работа на запад, кола, стан во Скопје. И тие денес го шират бугаризмот ака Две држави еден народ. Елемент како елемент постоел, но не вроден туку наметнат. Во тие времиња немало македонски јазик, црква, образовен систем. Турција не се интересирала многу, а затоа Балканските народи нашле плодна почва. Бугарската историја има македонски елементи
 

Alexander_Vienna

Нов член
21 април 2013
10
1
1
44
Познавам луѓе кои се чукале в гради дека се Македонци а подоцна откако зеле државјанство на НРБ, т.е. работа на запад, кола, стан во Скопје. И тие денес го шират бугаризмот ака Две држави еден народ. Елемент како елемент постоел, но не вроден туку наметнат. Во тие времиња немало македонски јазик, црква, образовен систем. Турција не се интересирала многу, а затоа Балканските народи нашле плодна почва. Бугарската историја има македонски елементи
Да во право си,но најболното е тоа што сеуште се во власта.Можеби лидерот се смени,ама многумина од нив останаа,и вршат големи функции.Преговараат со Грција за името,со Србија за црквата.
 

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,812
1,153
29
Western Sky, Land of Oz.
Да во право си,но најболното е тоа што сеуште се во власта.Можеби лидерот се смени,ама многумина од нив останаа,и вршат големи функции.Преговараат со Грција за името,со Србија за црквата.
Не го политизирај прашањето за почеток, поради тоа може да страда целата тема и сите објективни дискусии кои можат да се развијат тука, а се ми делува дека темата е повеќе политички отколку историски иницирана.
Стрикно за темата низ историјата, не постоел тој елемент колку што била јака бугарската пропаганда, заедно со грчката и српската. Македонскиот народ, без самостојност и суверенитет бил под влијание на многу јазични, национални и етнички асимилации. И не, секако не мислам дека тоа е успешен дел од бугарската пропаганда, резултатот го гледаме во националната свесност на македонецот во 21 век. Бугарските пасоши, поттикнати од сивата економска ситуација се само продолжение на таа бугарска пропаганда за која сум силно против, но сепак сметам дека луѓето тоа го прават поради борбата за гола егзистенција а не поради националата збунетост.
 

Alexander_Vienna

Нов член
21 април 2013
10
1
1
44
Не го политизирај прашањето за почеток, поради тоа може да страда целата тема и сите објективни дискусии кои можат да се развијат тука, а се ми делува дека темата е повеќе политички отколку историски иницирана.
Стрикно за темата низ историјата, не постоел тој елемент колку што била јака бугарската пропаганда, заедно со грчката и српската. Македонскиот народ, без самостојност и суверенитет бил под влијание на многу јазични, национални и етнички асимилации. И не, секако не мислам дека тоа е успешен дел од бугарската пропаганда, резултатот го гледаме во националната свесност на македонецот во 21 век. Бугарските пасоши, поттикнати од сивата економска ситуација се само продолжение на таа бугарска пропаганда за која сум силно против, но сепак сметам дека луѓето тоа го прават поради борбата за гола егзистенција а не поради националата збунетост.
Не ми беше целта да отварам политичка тема,сакав само да повлечам паралела од минатото со сегашноста,ама тоа веднаш погрешно се сваќа.
 

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
2,987
7,437
1,153
Big Sur
Bump на темава, мислам дека е доста актуелна деновиве, за жал.
Ете, меѓу другото, ни се смешка вето од, да ми прости кој и да чита, полското вц на Европа - Бугарија ака нашиот един народ од друга држава.
Секако, постоел и овој бисер... (facepalm)(facepalm)