Блуз | Црнобело Форум

Блуз

Jackal

Староседелец
13 февруари 2012
2,045
2,641
1,143
27
Битола
Блузот е вокален и инструментален облик на музика чии корени потекнуваат од америчката музика во 19 век. Во првите децении на предходниот век музиката продира најпрвин во америка а подоцна и во рамките на светската култура.

Првите описи на блузот како вид музика можат да се пронајдат дури во текстовите на некои патописци кои при своите патувања во Aмерика ритмичната музика наречена „блуз“ ја опишувале како музика на Афроамериканците кои слушајки ја музиката си ја олеснувале работата на плантажите. Меѓу првитѓе објавени Блуз композиции со текст и потпис од авторот се смета делото „Мемфис блуз“ од Вилијам Кристофер Хенди кои е познат и под името татко на блузот од 1912 година. Во 1926 година ја објавува својата блуз антологија која е веројатно првиот обид за документирање на вкупниот блуз.Преку делата на Хенди блузот пристигнува во Европа и тоа благодарение на америчките воени оркестри кои ги придружувале америчките војски за време на првата светска војна. Така во Европа почнува да се развива стилски блуз а меѓу првите кои го прифаќаат блузот се францускиот копмпозитор Дариус Милхауд и Морис Равел. Во 1920 година е издадена плочата со Мами Смит кој представува првата грамафонска снимка од црн изведувач на блуз. Првите песни постигнуваат релативен успех па се снимаат други две песни „ Crazy Blues “, „ It's Right Here For You“, „ If You Don't Get It “, „ Аin't No Fault of Mine “ кои постигнуваат општ успех и со тоа започнува ерата на класичниот блуз карактеристична по блуз пеачите кои се пратени од џез музичари како што се Кинг Оливер, Луис Армстронг, Чарли Грин и др.

од википедија..

еве неколку мои омилени песничиња ...

од најјакиот нешто ...
blind willie johnson


и од македонските од блуз поштујем песните од Игор џамбазов ...

ваши омилени Блуз песни ?
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,436
9,144
1,683
Кушкундалево
Еве нешто што ја поштујем од блузот. Снимено 1931 година.Да не трупам видеа, слободно можете да ѕирнете на јутјуб.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: DarkPassenger