Бигорексија - машка опсесија

monika88

Истакнат Член
1 април 2013
454
645
193
31
Неготино
Бигорексија- мускулна дисморфија

Оваа опсесија денес погодува многу од спротивниот посилен пол кои не се задоволни со својот надворешен изглед и се стремат кон совршен изглед и енормна големина на своите мускули.
Тие поминуваат долги часови во вежбалните се со цел да ја зголемат својата мускулна маса и без разлика колку тие ќе бидат зголемени на крај тие сепак не се задоволни од тоа како изгледаат и се стремат кон повеќе.
Мошне често кај овие личности се појавува опсесија кон вежбањето и конзумирањето на високо-протеинска храна.
Доколку пропуштат тренинг кај нив се јавува чувство на нервоза,и многу трагично го сваќаат тоа.
Честопати тие тренираат и кога се болни и повредени иако имаат забрана од доктор за примена на физичка активност,посегнуваат дури и кон анаболички стероиди...
Оваа преокупација може негативно да се одрази на љубовната врска на личноста, на пријателските односи па дури и на неработните односи

како да им се помогне на овие личности?
колку вие ја оправдувате ваквата активност?
колку кај нас во нашата држава е застапена оваа појава?п.с.ако е темата дупла,или несоодветно ставена-спојте ја или избришете ја.текстот го најдов случајно на доктори.мк и посакав да ги слушнам вашите мислења за оваа тематика:)
 
  • Like
Реакции: TheKitten

Hkakashi

Староседелец
13 јуни 2012
1,543
1,697
1,133
22
Куманово
Бигорексија- мускулна дисморфија

Оваа опсесија денес погодува многу од спротивниот посилен пол кои не се задоволни со својот надворешен изглед и се стремат кон совршен изглед и енормна големина на своите мускули.
Тие поминуваат долги часови во вежбалните се со цел да ја зголемат својата мускулна маса и без разлика колку тие ќе бидат зголемени на крај тие сепак не се задоволни од тоа како изгледаат и се стремат кон повеќе.
Мошне често кај овие личности се појавува опсесија кон вежбањето и конзумирањето на високо-протеинска храна.
Доколку пропуштат тренинг кај нив се јавува чувство на нервоза,и многу трагично го сваќаат тоа.
Честопати тие тренираат и кога се болни и повредени иако имаат забрана од доктор за примена на физичка активност,посегнуваат дури и кон анаболички стероиди...
Оваа преокупација може негативно да се одрази на љубовната врска на личноста, на пријателските односи па дури и на неработните односи

како да им се помогне на овие личности?
колку вие ја оправдувате ваквата активност?
колку кај нас во нашата држава е застапена оваа појава?п.с.ако е темата дупла,или несоодветно ставена-спојте ја или избришете ја.текстот го најдов случајно на доктори.мк и посакав да ги слушнам вашите мислења за оваа тематика:)

Овој сам га минимум 100 пута направија, ама не за тренинг него за кошарку. Ја немам некоју опсесију за големи мускули, може онакој да се познавав малце преко мајцу, али не много големи да не ме собира у врата. А за тренинг што се нервирав кт пропуштив и ја сам такв много се нервирам, а и трењирам и кт сам болан, едн пут трењира сс много ушинат зглоб,он ме боли ја трењирам. Трењер се чудеше како ми се трењира и покрај тој што ме боли :D
 

monika88

Истакнат Член
1 април 2013
454
645
193
31
Неготино
по ова што го кажа мислам дека не се вбројуваш во оваа кошница:)
се работи за мажи со нарушена перцепција за својот изглед и за извештачени тела а не плочки и мускулчиња за згодно тело-како во твојот случај;)
 
  • Like
Реакции: TheKitten and Hkakashi

Trajche

Староседелец
13 февруари 2012
1,541
2,555
1,133
како да им се помогне на овие личности?
колку вие ја оправдувате ваквата активност?
колку кај нас во нашата држава е застапена оваа појава?

[/spoiler]
Вакви ко на сликата има само двајца во Македонија, и така лесно да се станувало како нив сите ќе беа ако требало да се потрошат часови во теретана. Можеби имаат во главата дека сакаат да бидат поголеми, но брзо се откажуваат верувај ми, зошто многумина сакаат да станат „зверови„ преку ноќ, но тоа не бива и затоа се откажуваат. Оваа појава во нашата држава неможе да се каже дали ја има ни 1 %
 
  • Like
Реакции: Hkakashi

parvati

Сангвиник
14 февруари 2012
6,697
13,878
973
Нејќу да иам пренапунпани мускули, не ни иду у теретану, само сакам да иам малце дефинициичку : ) да ми се оцртаф мои шаолински мускулчиња. Не ми е опсесија, нешто као тепање време, склекчиња си прау и иам ефекти колко толко
Најново нешто су ми склекови сс ноге нагоре : D потпрени на ѕ'д у хоризонталу, мноо су тешки, прау неколко : )
 

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
549
629
93
Како и било која друга опсесија, и оваа настанува со цел личноста да го ,,скрие,, својот недостаток. Не мора да значи дека вистински постои недостаток, но личноста така се перцепира себе.
Во секој случај, опсесија во права смисла на зборот, не сум приметила - но сум приметила многу тинејџери и пост-тинејџери кои се обидуваат да бидат налик некои нивни идоли.