Берлински ѕид | Црнобело Форум

Берлински ѕид

Largo

Полноправен Член
15 јануари 2013
90
96
18
Инспириран од еден германски филм(Liebe Mauer) решив да ја отворам оваа тема.Инаку во филмот многу јасно е појаснета во ссекакви скеојдневни сутации разликата помеѓу западот и истокот.
Нели после втората светска војна тогаш силната Фашистичка Германија морала да се крчми од стана на победниците па така по многу тешки договори се одлучило Германија како држава да се подели....Западна Германија односно делот кој ќе го добија западноевропските земји и Америка и Источна Германја односто тогашните земји од комунистичкиот блог(меѓу најголемата Советскиот Сојуз)
Како таков договорот бил постигнат и сите страни задоволни освен како забелешка им бил градо Берлин кој по правило се наоѓал на исток и спаѓал под тогашната Германска Демократска Република....поради безброј околности како и самата специфичност и сомболичност на градот Берлин во тогашно време одлкучено е да има и поделба внатре во самиот град.Така се создал Источен и Западен Берлин(1961 изградбата започнала токму тогаш)....епилогон на сето тоа бил што најголемиот дел од луѓето таму останале без куќи, без роднини и блиски...имало над 200 убиени од страна на граничните служби кои имале дозвола во се да пукаат коеќе сака да избега или пребега.
Светот си ај добил симболичната железна завеса(инаку терминов прв пат го искористил Черчил и тоа така при предавање на некој американски универзитет)
Самата конструкција била од армиран бетон а зафаќат должина од повеќе од 150 километри.
1989 година пак е урнат....тој миг, тие слики од уривањето и пречекот на Источњаците од Западњаците ќе биде запаметен како една од наголемите во целокупната историја, Германија се обединила и станала тоа што е сега.
Што мислите вие околу сево ова
Дали со рпаво е изграден
Дали било тоа анјдоброто решение
Како тоа влијаело
Ја отворив темава затоа што мислам дека е доста интересна и ако ништо друго малку едукативно во однос на добро парче од светската историја.
 

The High Commander

Староседелец
2 мај 2012
206
131
1,043
120
Инспириран од еден германски филм(Liebe Mauer) решив да ја отворам оваа тема.Инаку во филмот многу јасно е појаснета во ссекакви скеојдневни сутации разликата помеѓу западот и истокот.
Нели после втората светска војна тогаш силната Фашистичка Германија морала да се крчми од стана на победниците па така по многу тешки договори се одлучило Германија како држава да се подели....Западна Германија односно делот кој ќе го добија западноевропските земји и Америка и Источна Германја односто тогашните земји од комунистичкиот блог(меѓу најголемата Советскиот Сојуз)
Како таков договорот бил постигнат и сите страни задоволни освен како забелешка им бил градо Берлин кој по правило се наоѓал на исток и спаѓал под тогашната Германска Демократска Република....поради безброј околности како и самата специфичност и сомболичност на градот Берлин во тогашно време одлкучено е да има и поделба внатре во самиот град.Така се создал Источен и Западен Берлин(1961 изградбата започнала токму тогаш)....епилогон на сето тоа бил што најголемиот дел од луѓето таму останале без куќи, без роднини и блиски...имало над 200 убиени од страна на граничните служби кои имале дозвола во се да пукаат коеќе сака да избега или пребега.
Светот си ај добил симболичната железна завеса(инаку терминов прв пат го искористил Черчил и тоа така при предавање на некој американски универзитет)
Самата конструкција била од армиран бетон а зафаќат должина од повеќе од 150 километри.
1989 година пак е урнат....тој миг, тие слики од уривањето и пречекот на Источњаците од Западњаците ќе биде запаметен како една од наголемите во целокупната историја, Германија се обединила и станала тоа што е сега.
Што мислите вие околу сево ова
Дали со рпаво е изграден
Дали било тоа анјдоброто решение
Како тоа влијаело
Ја отворив темава затоа што мислам дека е доста интересна и ако ништо друго малку едукативно во однос на добро парче од светската историја.
Ѕидот го напраиле едноставно зошто од истокот Русија ја окупирала Германија, а од западот САД и Велика Британија. И нормално овие не се мирисале многу-многу и ете ти ѕид.
 

Dare

Староседелец
15 јули 2012
84
86
618
Никад не ми било јасно како функционирало ова. Берлин се наоѓа во центарот на Источна Германија, како функционирал тој западен Берлин кога територијално не бил поврзан со западна Германија??
 

D.Kettering

Нов член
14 февруари 2013
18
22
3
Ѕидот го напраиле едноставно зошто од истокот Русија ја окупирала Германија, а од западот САД и Велика Британија. И нормално овие не се мирисале многу-многу и ете ти ѕид.
Не е така. Разликата се состои од тоа што Русија била социјалистичка, останатите 3, САД, Франција И Велика Британија капиталистички. Ѕидот е изграден според Нимбершките судења со кои се "гарантирало" дека нема да дојде до повторно обединување на Германија, како гаранција против стравот од претпените настани. Да не се мирисаа, немаа пак да се обединат.
Никад не ми било јасно како функционирало ова. Берлин се наоѓа во центарот на Источна Германија, како функционирал тој западен Берлин кога територијално не бил поврзан со западна Германија??
Западен Берлин преставувал повеќе дипломатски дел, изолиран од истокот. Сепак жителите биле третирани како жители на Западна Германија, со исти права, на пример право на глас , државјанство итн. Главниот град на тогашна Западна Германија (а воедно до 1990) бил Бон. По обединувањето Берлин го завзема неговото место, како симбол на обединувањето. Иако Берлин е главен град и денес, Бон е сеуште политичкиот и административниот центар на Германија.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Luckky and Y1K991

Luckky

Upright
22 февруари 2012
2,636
5,811
1,153
29
Western Sky, Land of Oz.
Секако дека не е со право изграден, а уште помалку најдобро решение. Национално, никако. Економско, социјално и политичко и тоа како многу. Корист никаква, освен што народот се судирл со уште една непромислена, од денешен аспект, бариера. Западна Германија едноставно процутува поради оваа поделба, за после обеднувањето да и се врати како бумеранг цел економски прогрес како што тврдат денес.Но дали е така? Секако дека не, бидејќи националното обединување го зацврстува германското влијание пред се на економски план, во цела Европа благодарејќи и на Националната банка на Германија и нејзината примерна монетарна политика и нивното основоположување на таргетирање на инфлација. Самото создавање па и рушењето на Берлинскиот ѕид, е типичен пример за експанзија во економскиот циклус пред се'.
 

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,223
5,743
1,683
Disco
Секако дека не е со право изграден, а уште помалку најдобро решение. Национално, никако. Економско, социјално и политичко и тоа како многу. Корист никаква, освен што народот се судирл со уште една непромислена, од денешен аспект, бариера. Западна Германија едноставно процутува поради оваа поделба, за после обеднувањето да и се врати како бумеранг цел економски прогрес како што тврдат денес.Но дали е така? Секако дека не, бидејќи националното обединување го зацврстува германското влијание пред се на економски план, во цела Европа благодарејќи и на Националната банка на Германија и нејзината примерна монетарна политика и нивното основоположување на таргетирање на инфлација. Самото создавање па и рушењето на Берлинскиот ѕид, е типичен пример за експанзија во економскиот циклус пред се'.

Легален бил, не бил дивоградба :zelen
Краткорочно имало корист за власта во Источна Немачка бидејќи одливот на жители према запад станувал заканувачки по опстанокот на државата. Секако никој не знаел во тоа време колку долго ќе трае режимот... ама за времето за кое постоел си ја вршел работата. Ок раја бегала низ тунели, во багажници на коли, со камиказа спринтови низ ничијата земја но тоа биле мал број во споредба со пред да се изгради ѕидот.

Секоја сличност со денешната власт во земјата на хунзите е случајна.:pusi
Местоположбата не е погодна за градење ѕид кој ќе го изолира хунзистан од останатиот свет и покрај де факто дводецениското постоење на визна бариера еквивалент на ѕид, четвртина раја избега од библиската земја. За разлика од бољшевичките лидери на ДДР, домољубните лидери на хунзистан немаат доволно население а немаат ни краткорочен план.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Luckky