Балкански Полуостров

TheFrisb

Староседелец
3 март 2012
97
161
1,043
Во друга галаксија :)
Балканскиот Полуостров или само Балкан е полуостров во Европа и културен и геополитички европски регион. Балканскиот Полуостров опфаќа територија од околу 550.000 километри квадратни и има жители од околу 55 милиони луѓе. Името на полуостровот е од турско потекло или поточно од турскиот збор „Balkan“ што значи „ланец пошумени шуми. Географските граници на Балканскиот Полуостров варираат во зависност кои параметри се сметаат, но најчесто се сметаат водните површини кои го заобиколуваат полуостровот како што се Црно Море, Егејско Море, Јадранско Море и реките Сава и Дунав. Како и географските, така и политичките граници на полуостровот варираат во зависност од тоа како се земаат во предвид, односно врз база на географската положба на земјите или нивната политичка соработка. Балканскиот Полуостров е познат и под терминот Југоисточна Европа.
 

True_Blood

Upright
18 февруари 2012
1,132
2,396
1,133
Yellow submarine
Јас се извинувам, ама што точно да дискутираме на темава?
Да надополнуваме информации од Википедија, да ги набројуваме државите или? :unsure

Добро, ај да не излезе дека сум наминала само да брчам со оф топици.
Има 11 држави, а најголем град е Истанбул со 13.255.685 жители.
Скопје е на 8 место, со 506.926 жители.
 

Y1K991

Parleur
1 март 2012
6,265
9,107
1,683
додека отворате некои сосема 15ти теми во врска со Лапонија, Арктик....пробајте да напишете статии на Википедија.
MK.Wikipedia needs you :D