Антарктик

TheFrisb

Староседелец
3 март 2012
97
161
1,043
Во друга галаксија :)
Антарктик (од грчкиот збор ἀνταρκτικός, "спротивно од Арктик") е континент кој го опкружува Земјиниот Јужен пол. Тоа е најладното место на Земјата и е скоро целосно покриен со мраз; сепак, тоа е и најголемата пустина во светот. Не треба да се меша соАрктикот, кој се наоѓа близу до Земјиниот Северен пол на спротивната страна на планетата.
Иако митовите и претпоставките за Terra Australis ("Јужна земја") потекнуваат од античко време, првото прифатено откривање на континентот датира од 1820 година а првото пристигнување во 1821 година од Руската експедиција на Михаил Петрович Лазарев иФабијан Готлиб фон Белингхаузен.
Со површина од 13.200.000 km², Антарктикот е петиот континент по големина, по Азија, Африка, Северна Америка, и Јужна Америка. Сепак, тој е убедливо најмалку населен, всушност нема постојано насление. Исто така тоа е континент со најголема просечнависина и најниска просечна влажност, како и најниска просечна температура.Антарктика е најладното место на земјата. Температурите се движат од -85 и -90 степени Целзиусови во зима и околу 30 степени повисоко во лето. Климатски бранови ретко пробиваат во внатрешноста на континентот, па центарот е ладен и сув. Има малку врнежи во текот на годината, но мразот може да се задржи поголем период. Скоро целиот континент е покриен со мраз, кој е во просек 2,5 километри длабок.
На крајот на континентот дуваат јаки катабатички ветрови. Во внатрешноста пак, ветровите се поблаги.
 

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,566
1,926
1,133
некаде во длабочините на темнината
Антарктик (од грчкиот збор ἀνταρκτικός, "спротивно од Арктик") е континент кој го опкружува Земјиниот Јужен пол. Тоа е најладното место на Земјата и е скоро целосно покриен со мраз; сепак, тоа е и најголемата пустина во светот. Не треба да се меша соАрктикот, кој се наоѓа близу до Земјиниот Северен пол на спротивната страна на планетата.
Иако митовите и претпоставките за Terra Australis ("Јужна земја") потекнуваат од античко време, првото прифатено откривање на континентот датира од 1820 година а првото пристигнување во 1821 година од Руската експедиција на Михаил Петрович Лазарев иФабијан Готлиб фон Белингхаузен.
Со површина од 13.200.000 km², Антарктикот е петиот континент по големина, по Азија, Африка, Северна Америка, и Јужна Америка. Сепак, тој е убедливо најмалку населен, всушност нема постојано насление. Исто така тоа е континент со најголема просечнависина и најниска просечна влажност, како и најниска просечна температура.Антарктика е најладното место на земјата. Температурите се движат од -85 и -90 степени Целзиусови во зима и околу 30 степени повисоко во лето. Климатски бранови ретко пробиваат во внатрешноста на континентот, па центарот е ладен и сув. Има малку врнежи во текот на годината, но мразот може да се задржи поголем период. Скоро целиот континент е покриен со мраз, кој е во просек 2,5 километри длабок.
На крајот на континентот дуваат јаки катабатички ветрови. Во внатрешноста пак, ветровите се поблаги.
за антартик и артик гледав документарки
од ББС направени
препорачувам да ги гледате пошто се многу добро снимани и направени
животот како се одвива на тие 2 дела на земјата и сетоа тоа....со докази и факти
ногу закон работа
 
  • Like
Реакции: Minella

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,279
2,353
113
Софија
Како Антартик го добил името?
Употребата на името на континентот “Антартик” се препишува на Шкотскиот картограф Џон Џорџ Вартоломеј.

Името Антартик е грчка верзија на грчкиот збор ἀνταρκτική (antarktiké), кој значи “спротивно на север”.

Антартик не е земја и не му припаѓа никому.

Иако неколку земји си имаат завземено делови од Антартикот, САД и некои други држави се уште ги немаат признаено овие тврдења.

Дваесет и шест земји го потпишаа Договорот за Антарктикот, во кој се наведува дека земјите мора да го користи Антарктик само за мирољубиви цели.

Многу земји би сакале да поседуваат делови на Антарктик, бидејќи сметаат дека тој содржи голема нафта и минерални суровини. Во моментов, договорот забранува експлоатацијата на нафта и минерали.

Антарктик е поголем по површина од Европа, Австралија и САД, но со најмалата популација на која било континент. Всушност, никој не живее таму засекогаш.
 
  • Like
Реакции: Hexasto and cakar_ulav

cakar_ulav

Староседелец
20 февруари 2012
1,566
1,926
1,133
некаде во длабочините на темнината
Како Антартик го добил името?
Употребата на името на континентот “Антартик” се препишува на Шкотскиот картограф Џон Џорџ Вартоломеј.

Името Антартик е грчка верзија на грчкиот збор ἀνταρκτική (antarktiké), кој значи “спротивно на север”.

Антартик не е земја и не му припаѓа никому.

Иако неколку земји си имаат завземено делови од Антартикот, САД и некои други држави се уште ги немаат признаено овие тврдења.

Дваесет и шест земји го потпишаа Договорот за Антарктикот, во кој се наведува дека земјите мора да го користи Антарктик само за мирољубиви цели.

Многу земји би сакале да поседуваат делови на Антарктик, бидејќи сметаат дека тој содржи голема нафта и минерални суровини. Во моментов, договорот забранува експлоатацијата на нафта и минерали.

Антарктик е поголем по површина од Европа, Австралија и САД, но со најмалата популација на која било континент. Всушност, никој не живее таму засекогаш.
брат не спомињај дека настанал од грчки збор ке го направат и тоа дека е нивно ( мала шала ) :D
иначе точно е ова цело
ааа не сум сигурен ескимите кај живееја дали на антартик или на артик беа
знам дека имаше луѓе...ама не сум сигурен каде :)
 

Hip.Hop_MKD

Староседелец
15 февруари 2012
2,192
3,931
743
брат не спомињај дека настанал од грчки збор ке го направат и тоа дека е нивно ( мала шала ) :D
иначе точно е ова цело
ааа не сум сигурен ескимите кај живееја дали на антартик или на артик беа
знам дека имаше луѓе...ама не сум сигурен каде :)
Гренланд...
 
  • Like
Реакции: Hexasto and cakar_ulav