Резултати од барањето

 1. Мирче_мкД

  „Златна пропорција" (Golden ratio) - случајност или дел од „Големиот план"?

  Секогаш ми е тешко кога треба да креирам тема и тоа таква од оние по обемните, ама ајде ќе отепам уште некоја минута и за ова. Не знам колку од вас се запознаени со Златната пропорција, низата на Фибоначи и нејзината поврзаност со човекот па и воопшто со природата. Дури и јас првпат со неа се...
 2. Мирче_мкД

  Што подразбирате под Господ?

  Еве гледам нема до сега ваква тема отворено, а баш ме интересираат различни размислувања за тоа како секој го гледа, замислува и разбира "Господ". Многумина кои се изјаснуваат како верници веруваат и се потпираат на него, но дали ние воопшто знаеме шо би требало да означува овој апстрактен поим...
 3. Мирче_мкД

  Вештачка интелигенција

  Вештачката интелигенција (ВИ) е претежно нова научна област и нејзините почетоци датираат од средината на минатиот век т.е 1950 година. Самата насока иако е нова е бајаги обемна и има многу шо да се пишува за неа. Ќе пробам да опфатам шо е можно повеќе и со ред. Прво треба да дефинираме што е...
 4. Мирче_мкД

  Ваша перцепција за универзумот

  Самиот наслов кажува доволно за темата. Прашањето е како вие го замислувате универзумот, како отворен безграничен простор или како нешто бесконечно/безгранично. Значи немора многу да навлегуваме во тоа како настанал, туку каков е неговиот изглед сега. Мене ми се виде интересна и прифатлива...
 5. Мирче_мкД

  Спортска култура (навивачки групи)

  Ајде овде да позборуваме за тоа до кое ниво е дојдена македонската спортска култура. Говорам општо. Многупати имам забележано, дали на телевизија или во живо кога ја свират химната на противничката екипа, нашиве сељаци почнуваат со исвиркувања и довикувања. Е во тој момент ми доаѓа да пропаднам...
 6. Мирче_мкД

  Краткометражни филмови

  Не знам колку од вас се обожаватели на краткометражни филмови, па еве една тема да ги споделиме ониe подобрите. Ги има доста на ју-туб и знам одвреме навреме да изгледам некој, чисто онака од досада, да отепам некоја минута. Иако траат до 10-15 минути најмногу, некои од нив имаат многу добра...
 7. Мирче_мкД

  Дебелина

  Според мене еден доста сериозен проблем со кој се соочува младината и шо е уште пожално никој не го боли уво за тоа. Се изненадив кога неодамна прочитав дека децата во Македонија се втори по дебелина во Европа, веднаш зад децата од Малта. Си викам зар до толку ли сме дојдени... океј, точно дека...
 8. Мирче_мкД

  Канибализам

  Епа вака, за волја на бизарната вистина знаете дека на планетава Земја и многу случаи со канабилисти (луѓе што јадат луѓе - за неупатените). Едни го прават тоа бидејќи е дел од обичаите на племето, а други заради некои си нивни фикс идеи кои речиси никој неможе да ги разбери. Повеќе ги...