Дали сме доволно искрени?

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Малце брза сум со одговориве, али нема везе... :zelen
Фино тоа, али ја имам две блиски личности (а нели „љуби го ближниот свој“) што едноставно не го сфаќаат концептот на me time и откако ги пробав сите можни начини, сфатив дека мора со бели лаги со нив некогаш.
Не се ликови што сакам да ги одјебам пошто ми се драги и преблиски, ама па не можам ни 24/7 со нив, нели.
Абе, ќе се потскараш, ќе им укажеш баш директно дека не можеш на лагер да си само они кога ќе сакаат или едноставно немаш нерви/пари/расположение... може ќе се подналутат или ќе речат дека сфатиле, ама по ден-два пак иде старото:
SAmXgxJ.jpg

И нема друг лек. :D
Еми сеа ќе звучам ко Асимов со трите златни правила во роботиката - твојот случај бидејќи првото е дека сте многу блиски го спречува второто правило - да отераш некој у три лепе затоа што пробува да се пришљанчи. А причината е дека си ги упознала у раните или погрубо речено, наивните периоди во животот кога rules don`t apply as that или во мојот погорен дел од постот:
али што повеќе човек созрева, тоа помалку ги користи.
Со тек на време, човек станува посуров на некој начин, иако одбира подипломатски решенија побрзо да го реши проблемот.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Beauty&Beast and Electra

Falanga

Истакнат Член
10 април 2016
350
293
173
42
Избегнувам да лажам и не прифаќам ситуации кога унапред знам дека би можел да се ставам во ситуација да ги лажам блиските.
Ама брате, кога осеќам дека некој ме дупи, знам да направам тешки сценарија со специјални ефекти и да го збунам со кого си има работа. Ретки ситуации се тоа ама спремен сум. Имам бајаги искуство во односи со неискрени и злобни луѓе, дури и со текот на времето ми станваат омилени.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Beauty&Beast

Ѕид на плачот

Истакнат Член
20 септември 2016
222
113
343
31
Скопје
Убаво е да се биде искрен за поголемиот дел од работите, но не секогаш и не спрема секого.
Некои не ја заслужуваат нашата искреност. А некои пак, го злоупотребуваат тоа. Јас на пример, сум си искрена, со сите. Некогаш и не, зависи од ситуацијата, на нетов буквално сум искрена за све, во реалноста исто така, ама повеќе внимавам на чекорите. Бидејќи можат и да ми наштетат поради мојата искреност.

Пример последниот пат, кога решив да бидам искрена со мојата шефица на работа, дека не сум јас роб или робот на батерии, да ме влечка од овде до онде, да биде таа на моето место, дека не би издржала ни минута, се навикнала да ги понижува луѓето поради нејзината функција со средно, а е проста простачка од некоја си провинција таму, уште не знае да сврзе реченица, мене тука ќе ми кажува како треба... Ми рече, да не се појавам пред нејзини очи од утре. :) А јас и реков дека и онака планирав да напуштам, ама претходно да си речам што ми лежи на душа...
Така да, да, треба да се внимава. Ако немате намера да напуштите работа пример, не треба да бидете искрени. Тоа ми е поентата на мојот муабет.

ПС: Не мислев да навредам никого од надвор од Скопје што живеат луѓето, а ги има доста на форумов, кои се многу интелигентни, нормално, едуцирани и знаат како треба. Ама оваа беше дудук, неедуцирана и на фејсбук секогаш постираше док ја имав во пријатели, од типот:
#HEHE,denes zurka ajte kajmene hehe neznam kakoke bide ama mislam ke bite super.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: adrenalin

_Alex

Нов член
26 декември 2016
3
0
1
Има ситуации во кои не можеме да кажаме ја кажеме вистина па користеме некоја “ублажена“ ли как да ја наречам таа лага шо сепак има некој свои граници или пак се кажува вистината но не у доволни мери
 

incule

Староседелец
5 јануари 2015
740
128
1,053
30
Чиста сум,многу сум искрена и се кажувам во лице
 

Mnogo Bitno

Староседелец
9 февруари 2015
1,801
810
1,133
Skopje
Не си искрена баш и не си секогаш,за чиста незнам не сум те проверил така што никој не е баш искрен секогаш па така и ти..
Не постои човек на планетава што е само искрен тоа е ФАКТ ! ;)
 

Stojne

Староседелец
29 јануари 2015
394
138
1,053
Избегнувам да лажам.Во некои случаи мора да се заобиколи,да се каже на подруг начин.
А има и некои рутина им е,и за општи прашања лажат.
Меѓутоа секој кажува за себе.(wave)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Ѕвездичка

FallenAngel

Староседелец
5 декември 2012
601
402
1,073
Eupen
Јас сум толку искрена што некогаш и сама не се сакам ради тоа. Секој мора да знае се за мене...