Бисквит торта
1кг јаболки
1/2кг бисквити
коцка маргарин
250гр шеќер
2 ванилин шеќер
1 голема лажица какао
2 кесички шлаг (или слатка павлака, по избор)
Јаболките се рендаат а бисквитите се мелат, се додава останатото и се заедно се меси со рака и се обликува колачот. На крај само се додава матениот шлаг.
Касато
250гр бисквити се поливаат со 250мл млеко
250гр путер се мати со 250гр шеќер во прав
Се матат 3 јајца, 3 лажици шеќер и се додаваат во смесата со путерот.
250гр сецкани ореви
250гр суво грозје (се полива со малку рум)
250гр сецкано чоколадо
250гр желе бомбони
Се заедно се меша, на крај се обликува тортата и се додава по желба шлаг.
Кроасан торта
-200 гр шеќер
-150 гр еурокрем
-3 пакетчиња пудинг од ванила
-1 л млеко
-1 пакетче шлаг крем
-250 гр маргарин
-100 гр чоколадо
-200 гр бисквити
-3 пакетчиња мали кроасани
Подготовка
Првин,се прави пудингот од ванила.Откако ќе се олади,се меша со изматениот маргарин.Се става да се стопи чоколадото.Филот(пудинг + маргарин) се дели на 2 дела.Во едниот дел се става оладеното чоколадо и се мати.Бисквитите се потопуваат во млеко и се редат.Врз нив се мачка чоколадниот фил.Брз филот се редат кроасаните,а врз нив се мачка филот од ванила.Врз него се мачка еурокремот.Се мати шлагот и се премачкува цела торта.
Плазма торта со вишни
Потребно:
- 500 гр. слатка павлака
- 300 гр. шлаг пена
- 1 кисела павлака
- 300 гр. плазма кекс
- 300 гр. мелен плазма кекс
- 500 гр. вишни
- 1/2 литар млеко
______________________________________
Ја матиме слатката павлака. Матиме 200 гр. шлаг со 200 мл. млеко и ја додаваме киселата павлака. Сето тоа го соеднинуваме (слатката павлака со шлагот и киселата павлака) и делиме на 2 дела, па во едниот ставаме 300 гр. мелен плазма кекс. Останатите 300 гр. немелен плазма кекс ги потопуваме во млекото и право ги редиме, па ги редиме едната половина од масата со мелена плазма, па вишните, па другата половина и одозгора филуваме со останатите 100 гр. шлаг.
Песок торта
Потребни состојки:
3 пудинга од ванила
1маргарин
10 лажици шеќер
250гр прав шеќер
750гр млеко
250гр мелени бисквити
50гр какао
1 чоколада за готвење
250гр мелени ореви
Во млекото се додаваат 10те лажици шеќер и тоа се става да зоврие.Откако ќе зоврие се додаваат трите пудинга од ванила.Смесата се става да се олади.Во меѓувреме се мати маргаринот со прав шеќерот.Откако смесата со пудинг ќе се олади се додава изматениот маргарин и се мати додека не се соедини.Потоа смесата се дели на три еднакви дела.
Во првиот дел се додаваат 250гр мелени бисквити.тоа се меша и се расплескува во плех бр.28.
Во вториот дел се додава какаото и чоколадото,кое треба да е растопено.Таа смеса се става врз претходната.
Во третиот дел се додаваат мелените ореви.Постапката е иста како претходната.
Откако сето тоа ќе биде направено се става тортата во фрижидер да се зацврсти.Може да се украси по желба.
1кг јаболки
1/2кг бисквити
коцка маргарин
250гр шеќер
2 ванилин шеќер
1 голема лажица какао
2 кесички шлаг (или слатка павлака, по избор)
Јаболките се рендаат а бисквитите се мелат, се додава останатото и се заедно се меси со рака и се обликува колачот. На крај само се додава матениот шлаг.
Касато
250гр бисквити се поливаат со 250мл млеко
250гр путер се мати со 250гр шеќер во прав
Се матат 3 јајца, 3 лажици шеќер и се додаваат во смесата со путерот.
250гр сецкани ореви
250гр суво грозје (се полива со малку рум)
250гр сецкано чоколадо
250гр желе бомбони
Се заедно се меша, на крај се обликува тортата и се додава по желба шлаг.
Кроасан торта
-200 гр шеќер
-150 гр еурокрем
-3 пакетчиња пудинг од ванила
-1 л млеко
-1 пакетче шлаг крем
-250 гр маргарин
-100 гр чоколадо
-200 гр бисквити
-3 пакетчиња мали кроасани
Подготовка
Првин,се прави пудингот од ванила.Откако ќе се олади,се меша со изматениот маргарин.Се става да се стопи чоколадото.Филот(пудинг + маргарин) се дели на 2 дела.Во едниот дел се става оладеното чоколадо и се мати.Бисквитите се потопуваат во млеко и се редат.Врз нив се мачка чоколадниот фил.Брз филот се редат кроасаните,а врз нив се мачка филот од ванила.Врз него се мачка еурокремот.Се мати шлагот и се премачкува цела торта.
Плазма торта со вишни
Потребно:
- 500 гр. слатка павлака
- 300 гр. шлаг пена
- 1 кисела павлака
- 300 гр. плазма кекс
- 300 гр. мелен плазма кекс
- 500 гр. вишни
- 1/2 литар млеко
______________________________________
Ја матиме слатката павлака. Матиме 200 гр. шлаг со 200 мл. млеко и ја додаваме киселата павлака. Сето тоа го соеднинуваме (слатката павлака со шлагот и киселата павлака) и делиме на 2 дела, па во едниот ставаме 300 гр. мелен плазма кекс. Останатите 300 гр. немелен плазма кекс ги потопуваме во млекото и право ги редиме, па ги редиме едната половина од масата со мелена плазма, па вишните, па другата половина и одозгора филуваме со останатите 100 гр. шлаг.
Песок торта
Потребни состојки:
3 пудинга од ванила
1маргарин
10 лажици шеќер
250гр прав шеќер
750гр млеко
250гр мелени бисквити
50гр какао
1 чоколада за готвење
250гр мелени ореви
Во млекото се додаваат 10те лажици шеќер и тоа се става да зоврие.Откако ќе зоврие се додаваат трите пудинга од ванила.Смесата се става да се олади.Во меѓувреме се мати маргаринот со прав шеќерот.Откако смесата со пудинг ќе се олади се додава изматениот маргарин и се мати додека не се соедини.Потоа смесата се дели на три еднакви дела.
Во првиот дел се додаваат 250гр мелени бисквити.тоа се меша и се расплескува во плех бр.28.
Во вториот дел се додава какаото и чоколадото,кое треба да е растопено.Таа смеса се става врз претходната.
Во третиот дел се додаваат мелените ореви.Постапката е иста како претходната.
Откако сето тоа ќе биде направено се става тортата во фрижидер да се зацврсти.Може да се украси по желба.