Чет муабети (ти реков-ми рече)

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Сигурно ти е страшно досадно на тебе....

Никогаш не ми е досадно :)
Се обидувам да најдам логика ама тешко оди, имам слушнато и јеховаши и адвентисти дека се викаат меѓусебе браќа и сестри а сум слушнал дека и мормоните исто си се нарекувале иако не се братства него религиски групи.
Може порано раја од фабрики шо се викале `Братство` се нарекувале браќа. Bro` :zelen

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Никогаш не ми е досадно :)
Се обидувам да најдам логика ама тешко оди, имам слушнато и јеховаши и адвентисти дека се викаат меѓусебе браќа и сестри а сум слушнал дека и мормоните исто си се нарекувале иако не се братства него религиски групи.
Може порано раја од фабрики шо се викале `Братство` се нарекувале браќа. Bro` :zelen

Од друга страна пак може е подобро чоек да си избере роџаци.
Овие шо доаѓаат по дифолт....кој партиски морон, кој алкос, кој подмукло гомце, друг born again рисјанин... (puke)
Иако се наоѓаат и нормални ама се исклучок...

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Од друга страна пак може е подобро чоек да си избере роџаци.
Овие шо доаѓаат по дифолт....кој партиски морон, кој алкос, кој подмукло гомце, друг born again рисјанин... (puke)
Иако се наоѓаат и нормални ама се исклучок...
Роднините неможеш да ги бираш, но пријателите можеш, сигурно си ја слушнал поговоркава. :) Епа кај нас врската не е во крвното сродство, туку таа врска се базира на нашата сопствена природа, на тоа што не дефинира и што го препознаваме како двигател на нашето битие.
Прочитај го текстов: http://hermetic.com/eidolons/Revised_O.T.O._Constitution_of_1917

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Може ли животот да има смисла?
„Деновите наши траат седумдесет години, а кај силните — осумдесет, но исполнети се само со неволји и тешкотии“ (Псалм 90:10)
КОЛКУ само се вистинити овие зборови! Нашиот живот честопати е исполнет со „неволји и тешкотии“.
Исус покажал која е смислата на животот-‚Живејте онака како што живееше и тој‘ (1. Јованово 2:6)Исус имал смисла во животот. Затоа, ако сакаме и нашиот живот да има смисла, треба да го следиме неговиот пример и да ги слушаме неговите совети.Исус спомнал начела кои можат да ни помогнат да се угледаме на неговиот пример. Многу од тие начела ги кажал во својата прочуена Проповед на гората.
НАЧЕЛО: „Среќни се оние што настојуваат да ги задоволат своитедуховни потреби“ (Матеј 5:3)
КАКО ОВА НАЧЕЛО НИ ПОМАГА ДА ВОДИМЕ СМИСЛОВЕН ЖИВОТ: Исус покажал дека луѓето имаат духовни потреби. Природно сакаме да го дознаеме одговорот на прашањата како што се: Зошто постоиме? Зошто има толку многу страдања? Дали Бог се грижи за нас? Постои ли живот по смртта? За да најдеме смисла во животот, треба да го дознаеме одговорот на овие прашања. Исус знаел дека само една книга може да ни ги даде точните одговори. Тоа е Божјата Реч. Кога му се помолил на својот Татко, Исус рекол: „Твојата реч е вистина“ (Јован 17:17). Може ли Божјата Реч да ни ги задоволи духовните потреби?
НАЧЕЛО: „Среќни се милосрдните“ (Матеј 5:7)
КАКО ОВА НАЧЕЛО НИ ПОМАГА ДА ВОДИМЕ СМИСЛОВЕН ЖИВОТ: Да се биде милосрден значи да се покажува сочувство, добрина и обѕир кон другите. Исус покажувал милосрдност кон луѓето што биле во неволја. Бидејќи имал длабоко сочувство, секогаш правел нешто за да им ги олесни маките (Матеј 14:14; 20:30-34). Кога сме милосрдни како Исус, нашиот живот има поголема смисла, бидејќи оние што покажуваат милосрдност се среќни (Дела 20:35). Ќе покажеме дека сме милосрдни со нашите убави зборови и добри дела. Така ќе им ги олесниме тешкотиите на оние што се во неволја.
НАЧЕЛО: „Среќни се миротворците“ (Матеј 5:9)
КАКО ОВА НАЧЕЛО НИ ПОМАГА ДА ВОДИМЕ СМИСЛОВЕН ЖИВОТ: Да се биде ‚миротворец‘ значи да се биде мирољубив. Како тоа што ќе бидеме мирољубиви ќе ни помогне да имаме поголема смисла во животот? Една работа е тоа што ќе имаме подобри односи со другите луѓе. Мудро е да го следиме библискиот совет: „Ако е можно, колку што зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе“ (Римјаните 12:18). Изразот „сите луѓе“ ги опфаќа и членовите на семејството и другите кои немаат исти верски убедувања како нас.
Ако ги применуваме мудрите совети на Исус, ќе бидеме среќни и задоволни. Меѓутоа, за да имаме вистинска смисла во животот, мора да знаеме и што ни носи иднината. Зар животот може да има смисла ако знаеме дека кога-тогаш ќе остариме, ќе се разболиме и ќе умреме? Сепак, тоа е реалноста во овој свет.
Бог многу ќе ги благослови оние кои се трудат да ‚живеат како што живеел Исус‘. Бог ни ветува дека наскоро ќе донесе еден праведен нов свет, во кој верните луѓе ќе имаат вечен живот и совршено здравје — како што била Божјата намера во почетокот. Во Библијата пишува: „Еве го Божјиот шатор меѓу луѓето! Бог ќе живее со нив и тие ќе бидат негов народ и самиот Бог ќе биде со нив. И тој ќе ја избрише секоја солза од нивните очи и смрт нема да има веќе, ни тага, ни пискот, ниту болка. Сѐ што беше порано, помина“ (Откровение 21:3, 4).

Океј е сето тоа, рекол, не рекол, ама мора ли постојано со цитати да се зборува? Не може ли просто да се каже сопственото мислење без да се повикуваш на цитати?

balerina

Староседелец
1 април 2014
144
96
638
Океј е сето тоа, рекол, не рекол, ама мора ли постојано со цитати да се зборува? Не може ли просто да се каже сопственото мислење без да се повикуваш на цитати?
Така најлесно се разбира смислата на мислата. :)

Electra

Неонка
Член на администрација
Админ
16 февруари 2012
3,103
7,519
1,183
Big Sur
А во која тоа реалност сме како јајце на јајце во ставовите?(think) На што мислиш поточно? Дека сите се` исти во таа смисла нешто?
Абе во онаа надвор од интернет...што ние ја немаме де. :zelen
Да не терам оф топик таму...пак требало наводници да ставам.
Зборувам за оние Мајка Богородица случаи каде постои само еден, единствен, закоравен став - нивниот, и тој е најточен, а тоа, во случајов, е дека неверството е грев, дека неверните се *рандом навредливи придавки* и треба да горат во пеколот. А пошто бар моето опкружување, кое ја опфаќа отприлика онаа граница од 19 до 25 години, уште премногу зависи од мислењата на другите, па некој и да има поразличен став од тие најгласните моралисти, ќе се сложи и/или премолчи за да не испадне неморален во очите на Нејзината Светост. Оттаму и „истите“ ставови околу ова прашање.
Но, додај малку алкохол и одговорите се сосема различни. (happy)

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider and diva orhideja

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
Во таа тема споделуваме лични фотографии што сами сме ги сликале,доколку сакаш да ја споделиш сликава можеш во
http://forum.crnobelo.com/threads/Најгрда-кола.4022/
или во оваа тема ....или пак во некоја поприкладна :)

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Во таа тема споделуваме лични фотографии што сами сме ги сликале,доколку сакаш да ја споделиш сликава можеш во
http://forum.crnobelo.com/threads/Најгрда-кола.4022/
или во оваа тема ....или пак во некоја поприкладна :)
Приметуваш ли дека благодарение на тебе добив интерес да се учам и слики да прикачувам(sun)(handshake)(y)

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena and JaMi

JaMi

Староседелец
22 февруари 2012
6,531
14,441
1,683
Таму каде што треба
  • Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja