Чет муабети (ти реков-ми рече)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
не бре, не филозофирам ич, колку и да изгледа понекогаш така... Не изгиравам ни даскалка... јас стварно и најискрено прашувам тоа шо не ми е јасно. Не барам некојаси математичка логика, само барам човечка логика.
Океј, нема да гњавам понатаму. Само ќе си кажам дека мене не ми се допаѓа идејата на достигнување свесност, барем не таква еднолична/безлична свесност каква е прикажана во примерот со прашањата и одговорите. Не ми се допаѓа идејата на стигнување до моментот кога секој на било кое прашање ќе го има само едниот единствен тотално ист одговор...
Не реков јас дека си дескалка ниту пак нешто со што би те критикувала.
Во ред е да филозофираме имам и јас милион прашања и прашувам,затоа сме овде.
Да не зборам глупости сега го пишувам ова со полуотворени очи и 8мина од разумот може да отвориме тема свесност и да дискутираме.
Можеби некој кој е комплетно свесен(што не верувам дека на форумот има такви)ќе може да напише нешто повеќе на тема.

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Не реков јас дека си дескалка ниту пак нешто со што би те критикувала.
Во ред е да филозофираме имам и јас милион прашања и прашувам,затоа сме овде.
Да не зборам глупости сега го пишувам ова со полуотворени очи и 8мина од разумот може да отвориме тема свесност и да дискутираме.
Можеби некој кој е комплетно свесен(што не верувам дека на форумот има такви)ќе може да напише нешто повеќе на тема.
:) не го сфатив како критика, туку како уште едно разминување во муабетот :)

Selma

Ingenious
15 февруари 2012
4,366
7,054
1,183
Овој пост јас го сретнав во темата што не би работеле, која професија ве иритира... и си викам Сарчи наша нели во црвен крст беше :^) Кај поврзано со медицина, па до некој степен и со негователка има корени... и така ми се виде интересно да слушнам што имаш да кажеш во врска со ова:zelen
Променето мислење или? : ))

Сите ми се чудат, a и за прва помош сум јас. Медицина, убаво е, но не е за секој.
Во црвен крст не е се поврзано со медицина, не знам колку имашслушнато и видено од црвен крст, има доста акции,проекти..., за првапомош да се пријавам испадна спонтано. Ми се виде интересно и се пријавив, пола фамилија се нешто со медицина, но не би сакала медицинска професија не е за мене тоа... мислам дека многу подобро би се снаогала со некоја друга професија. Но нели се се менува, можеби па еден ден докторка ќе станам :giggle

• Ми се допаѓа
Реакции: Марија

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
Марија,за ,,нашите,,незнам од причина што незнам кои се тоа наши и дали постои тоа ,,наши,,ама во моите сакала нејкела си.
Сакала нејкела и јас во твоите сум :zelen може не опфакаш толкав обем,може е и поголем ама сум.
Кога реков гарантирам мислев на она дека сум се уверила во неколку прилики дека Марија не се навредува така лесно.
Ама ај штом ме молиш не гарантирам повеке :eek:

Не мислев на никој конкретно, се однесува на севкупната форумска маса. :)
Ако моите гледишта и впечатоци кои се оскудни, а ги имам за по некој член од форумов можат да се наречат статистики тогаш да имам и јас свои статистики :D

• Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Abraxas знае која е поентата на свесноста според Краули.
Добра ноќ:)
Ах, не сме комуницирале телепатски со Кроули, ниту сме биле тука на земјава во ист период за да можам да се согласам со ова. Која била поентата на свесноста според него, си знаел тој и само тој.:)
Јас не припаѓам на организација која гаи култ кон личности. ;)

Lena

Poétesse
12 октомври 2012
4,155
7,687
1,183
земјата на чудата
Ах, не сме комуницирале телепатски со Кроули, ниту сме биле тука на земјава во ист период за да можам да се согласам со ова. Која била поентата на свесноста според него, си знаел тој и само тој.:)
Јас не припаѓам на организација која гаи култ кон личности. ;)
Мислев ќе можеш да кажеш нешто повеќе околу тоа,затоа што Кроули е еден од луѓето кои се занимавале со тој поим,а ти знаеш се за неговите учења и филозофии.
Не мислев да те направам фан на истиот или слично.
Моабетот беше "поентата на свесноста".

Abraxas

Староседелец
10 јануари 2013
1,094
792
1,133
45
www.oto-mk.net
Мислев ќе можеш да кажеш нешто повеќе околу тоа,затоа што Кроули е еден од луѓето кои се занимавале со тој поим,а ти знаеш се за неговите учења и филозофии.
Не мислев да те направам фан на истиот или слично.
Моабетот беше "поентата на свесноста".
Па незнам баш се, Кроули во една прилика вели - "Го гледаш ли оној што мисли дека знае се, повеќе надеж има за будалата одколку за него".
За обемноста на неговата работа и придонес се малку и неколку животи проучување.
Во телемата универзумот е претставен во симболиката на египетската божица Нуит, жена чие тело го претставува небескиот свод. Што значи универзумот е претставен како свесен енитет. Еве еден цитат на Кроули во врска со Бог и неговата поврзаност со се останато:
“Since all things are God, in all things thou seest just so much of God as thy capacity affordeth thee.”
Aleister Crowley, The Vision and the Voice: