Raw food (Свежа/неприготвена храна)

~ Скарлетка ~

Активен Член
25 октомври 2012
348
204
43
35
Скопје
Во последно време многу се актуелизира овој тип на прехранување па сакам да знам малце повеќе што вие мислите за тоа. (Не знам како да го преведам) raw food e уствари храна што не треба да се готви. Правиме муабет ни варење ни пржење ни печење. Најчесто се се меша во блендер и се сервира. Викаат дека е многу поздраво за јадење ама организмот многу бавно се навикнува на тој тип на јадење. А да не праиме муабет што има многу чудни состојки во повеќето јадења и така малце поише се скапички.
Еве само еден пример на првата страна што ја сретнав, колку да видите за што правам муабет
HTML:
http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/pumpkin-spice-granola.html
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: emzzy

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Во последно време многу се актуелизира овој тип на прехранување па сакам да знам малце повеќе што вие мислите за тоа. (Не знам како да го преведам) raw food e уствари храна што не треба да се готви. Правиме муабет ни варење ни пржење ни печење. Најчесто се се меша во блендер и се сервира. Викаат дека е многу поздраво за јадење ама организмот многу бавно се навикнува на тој тип на јадење. А да не праиме муабет што има многу чудни состојки во повеќето јадења и така малце поише се скапички.
Еве само еден пример на првата страна што ја сретнав, колку да видите за што правам муабет
HTML:
http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/pumpkin-spice-granola.html
Има неколку точни и неколку неточни тврдења. Рецимо секоја термички процесирана храна губи од витамините и минералите. Од друга страна термички обработената храна не` осигурува нас од секакви надворешни непријатности - бактерии, паразити. Рецимо месото најчесто МОРА да се обработува поради лесната ранливост на овие горенаведени „штеточини“. За зеленчукот и овошјето доволно би било да се измијат под млаз вода. Интересно е да се напомене дека источните народи (жолтата раса), никогаш не консумираат „жива“ непроцесирана храна. Најчесто ја обаруваат и пржат, поретко печат. Можеби поради тоа што не можат да ја сварат живата храна. Факт е дека поголем дел од нив не поднесуваат млеко и млечни производи.
Околу живата храна, добро е одвреме навреме да се консумира свежа салата (овошна/од зеленчук) но истотака не треба да се одбегнуваат ни супите. ИСтотака некои „плодови“ бараат термичка обработка за нивна консумација. Такви се пченката, компирот, некои јаткасти плодови (кикирики). Значи не, мит би било ако само свежата храна доведува до здрава исхрана. Треба комбинации,
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Luckky

Ikac

Истакнат Член
17 октомври 2012
27
23
103
37
Свежата, (жива, сирова, термички необработена) храна е всушност правилната и природната храна на СИТЕ живи суштества на земјата, вклучувајќи го и човекот. Нашите предци пред многу време јаделе само жива храна. Тие сосема случајно после откривањето на огнот дознале дека храната - поконкретно месото е повкусно кога е печено. Оттогаш таа традиција продолжила и се „усовршила“ за печење, пржење, пушење и варење и обарување на сѐ живо и диво.

Важно е да се знае кога храната термички се обработува, веќе над 40 степени целзиусови се уништуваат сите ензими (кои се од исклучителна важност за нашето тело), скоро целиот витамин Ц (кој лесно оксидира) и се редуцираат многу други нутриенти.

Од друга страна пак кај повеќето мешункасти плодови (грав, леќа), житните култури (пченка, соја, пченица...) како и некои други растенија како компирот, термичката обработка овозможила истите тие култури да можат да се користат во нашата исхрана.

Термички обработената храна без ензими нашето тело ја третира како отров и настанува лажна реакција на белите крвни зрнца - леукоцитоза. А тоа не му е потребно на нашиот имонолошки систем кој и онака е преоптеретен. Ова е докажано е уште во 1930та година од д-р Пол Кучаков кој вели дека ако над 51% од нашата исхрана се состои од жива храна, нема да имаме леукоцитоза.
Повеќето тешки болести како малигните заболувања-рак и кардиоваскуларните болести се директна последица од конзумирање на нездрава и неквалитетна храна т.е. од недостаток на витамими и минерали...

Со секојдневно конзумирање на жива храна - овошје, зеленчук, комбинирани салати, непечени семиња, јатки, доволно количество на вода и се разбира со редовна физичка активност ние го појачуваме нашиот имунолошки систем (се заштитуваме од болести) и си осигуруваме поздрав, посреќен и подолг живот.
 

Ikac

Истакнат Член
17 октомври 2012
27
23
103
37
Инаку во врска со локацијата на темава, мислам дека треба да се префрли од готвење и рецепти во исхрана. Сепак ова е начин на исхрана и плус нема врска со готвењето.(flower)
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Свежата, (жива, сирова, термички необработена) храна е всушност правилната и природната храна на СИТЕ живи суштества на земјата, вклучувајќи го и човекот. Нашите предци пред многу време јаделе само жива храна. Тие сосема случајно после откривањето на огнот дознале дека храната - поконкретно месото е повкусно кога е печено. Оттогаш таа традиција продолжила и се „усовршила“ за печење, пржење, пушење и варење и обарување на сѐ живо и диво.

Важно е да се знае кога храната термички се обработува, веќе над 40 степени целзиусови се уништуваат сите ензими (кои се од исклучителна важност за нашето тело), скоро целиот витамин Ц (кој лесно оксидира) и се редуцираат многу други нутриенти.

Од друга страна пак кај повеќето мешункасти плодови (грав, леќа), житните култури (пченка, соја, пченица...) како и некои други растеноија како компирот, термичката обработка овозможила истите тие култури да можат да се користат во нашата исхрана.

Термички обработената храна без ензими нашето тело ја третира како отров и настанува лажна реакција на белите крвни зрнца - леукоцитоза. А тоа не му е потребно на нашиот имонолошки систем кој и онака е преоптеретен. Ова е докажано е уште во 1930та година од д-р Пол Кучаков кој вели дека ако над 51% од нашата исхрана се состои од жива храна, нема да имаме леукоцитоза.
Повеќето тешки болести како малигните заболувања-рак и кардиоваскуларните болести се директна последица од конзумирање на нездрава и неквалитетна храна т.е. од недостаток на витамими и минерали...

Со секојдневно конзумирање на жива храна - овошје, зеленчук, комбинирани салати, непечени семиња, јатки, доволно количество на вода и се разбира со редовна физичка активност ние го појачуваме нашиот имунолошки систем (се заштитуваме од болести) и си осигуруваме поздрав, посреќен и подолг живот.
Половичмо мит половично вистина. Да се губи нутрициониот фактор исто како што на 100 степени се убиваат сите паразити што месото (би) можело да ги содржи. Си чул за пантљичара, свинска тенија? Салмонела?
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Половичмо мит половично вистина. Да се губи нутрициониот фактор исто како што на 100 степени се убиваат сите паразити што месото (би) можело да ги содржи. Си чул за пантљичара, свинска тенија? Салмонела?
Лиснат црв? :D
 

Ikac

Истакнат Член
17 октомври 2012
27
23
103
37
Половичмо мит половично вистина. Да се губи нутрициониот фактор исто како што на 100 степени се убиваат сите паразити што месото (би) можело да ги содржи. Си чул за пантљичара, свинска тенија? Салмонела?


Да, тоа е една од причините што месото за да се јаде препорачливо е термички да се обработи. Инаку некои народи како ескимите на пример месото (овде спаѓа и рибата, се разбира) го јадат живо и воедно е нивна единствена храна, но затоа пак нивниот просечен животен век е 45 години.
Сето ова ни укажува на една многу важна работа - месото не е наша природна храна.

Растителната свежа храна исто така може да биде загадена со паразити и бактерии но тие се наоѓаат на нејзината надворешна обвивка и лесно се отстрануваат со едноставно миење со вода. Најголем дел од „јадачите“ на жива храна се вегани, така што немаат причина да се плашат од тении, салмонела и други бактерии и паразити што ги има во месото.
 

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Да, тоа е една од причините што месото за да се јаде препорачливо е термички да се обработи. Инаку некои народи како ескимите на пример месото (овде спаѓа и рибата, се разбира) го јадат живо и воедно е нивна единствена храна, но затоа пак нивниот просечен животен век е 45 години.
Сето ова ни укажува на една многу важна работа - месото не е наша природна храна.

Растителната свежа храна исто така може да биде загадена со паразити и бактерии но тие се наоѓаат на нејзината надворешна обвивка и лесно се отстрануваат со едноставно миење со вода. Најголем дел од „јадачите“ на жива храна се вегани, така што немаат причина да се плашат од тении, салмонела и други бактерии и паразити што ги има во месото.
Или нивниот животен век е 45 години затоа што живеат на границата на оптималата на животот. Наведи ми население кое живее на екстремно високи температури и просечен живот има над 45 години.
 

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Да, тоа е една од причините што месото за да се јаде препорачливо е термички да се обработи. Инаку некои народи како ескимите на пример месото (овде спаѓа и рибата, се разбира) го јадат живо и воедно е нивна единствена храна, но затоа пак нивниот просечен животен век е 45 години.
Сето ова ни укажува на една многу важна работа - месото не е наша природна храна.

Растителната свежа храна исто така може да биде загадена со паразити и бактерии но тие се наоѓаат на нејзината надворешна обвивка и лесно се отстрануваат со едноставно миење со вода. Најголем дел од „јадачите“ на жива храна се вегани, така што немаат причина да се плашат од тении, салмонела и други бактерии и паразити што ги има во месото.
Шго тогаш да кажеме за јапанците кои се со далеку подолг животен век а се исхрануваат со риба?
Кинезите?
Не е баш така како што викаш. На човекот му се потребни протеини кои ги има во изобилство во месната исхрана. Then again ако се претера со количината....
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: slb_bobo

Ikac

Истакнат Член
17 октомври 2012
27
23
103
37
Шго тогаш да кажеме за јапанците кои се со далеку подолг животен век а се исхрануваат со риба?
Кинезите?
Не е баш така како што викаш. На човекот му се потребни протеини кои ги има во изобилство во месната исхрана. Then again ако се претера со количината....
Јапонците, кинезите и италијанците - сите јадат риба и месо, НО јадат многу овошје и свежи салати. Тоа е тоа што ги прави подолговечни од останатите народи. Вегетаријанците и веганите согласно со најголем број од научните истражувања (освен од оние смешните финансирани од месните индустрии :) ) живеат за 3- 10 години подолго од луѓето кои конзумираат месо. Ова може лесно да се провери во секое време. Инаку за потребните нутриенти за човечкиот организам, сите нутриени се наоѓаат во растителната храна, додека некои од нив се добиваат од бактерии кои пак можат да се добивајат преку растенијата (вит. Б12).