Никогаш не вели никогаш - Абортус

Deviously Devilish

Активен Член
28 август 2012
104
72
28
30
Всушност, ако не сакаш да останеш бремена можеш да си пиеш таблети. Дечкото навремено да го извади половиот орган. Постојат кондоми, спирали.
Суштината во „несаканата бременост“ стои во тоа што и 15годишни девојчиња што сексот сеуште мислат дека е кекс, се обидуваат да влезат во таков живот. Воопшто неинформирани за тоа како и со што да се заштитат.
Некои сеуште мислат дека кондомот има само една намена - да не се родат деца. Не сфаќаат дека тоа го спречува и префрлањето на секакви инфекции, и слично.
Но, да не одам ептен оф-топик.
Моето мислење е НЕ за абортусот, од проста причина што секој сперматозоид... Ако се оплодил, вреди да има прилика за живот.
Не заборавајте дека и ние сме биле само тоа... Ако нашите мајки се одлучиле на абортус сега немаше да стоиме тука.
Секој заслужува да живее.

Од ова мое мислење можам да отстапам само во два случаеви: Силување и тешка болест која мајката ја дознава после забременувањето, па не сака детето да го роди со такви аномалии и слично.
И нормално спонтаниот абортус кој никогаш не е посакуван.

А за 15 годишните девојчиња кои се испаничуваат кога ќе видат дека се бремени ич ама ич не му ја мислам. Требало тие да седнат и да размислат како ќе се справуваат со последиците после сексуалните односи.

Е за религијата не разговарам.


Се согласувам со тоа што треба да се едуцираат младите и да не се оди на незнајно. Тоа е најосновно нешто што треба да го направиш пред да имаш однос.
 

Succubus

Истакнат Член
28 февруари 2012
562
835
393
under your skin.
Абортусот отсекогаш бил табу тема за која никој не сака да дискутира се додека не дојде времето да се расчисти дали тоа би била правилната одлука или не.

Луѓето кои се доста наклонети верници за ова би рекле дека девојката ќе оди во пеколот доколку го направи овој чекор. Тие веруваат дека од моментот кога јајце клетката ќе биде оплодена тоа е живо човечко суштество, па аналогно на ова уништувањето на плодот е убиство. Докторите го тврдат спротивното, дека се потребни 9 недели за да фетусот добие форма која ќе наликува на човек.
Исто така абортусот има и здравствени последици. Од психолошки аспект се депресијата, чувството на вина, постабортусен психолошки синдром па дури и самоубиство. Од физичка страна се разните инфекции, оштетување на матката кое би можело да предизвикa проблеми при зачнување на деца во иднина, но и крварење кое мoже да има летален исход .

Океј, тука е време да стопрете со читање ако не сте спремни да продолжите, бидејќи ова беше само прилог на тоа како изгледа еден текст по сајтовите, или барем пробав да го доловам моментот, и го напишав чисто информативно, за оние кои сеуште не се информирани, да се формираат под ИТНО!

Абортусот е право на секоја жена, и комплетно го поддржувам тоа, а сите оние кои не се согласуваат со овој став веднаш да престанат со читање! Доволен ви беше информативниот дел и имајте пријатен ден. Но за оние кои се малку повеќе ‘ open minded ‘ мислам дека е добро да си продолжат понатаму…

Сеуште сметам дека неможам да размислувам како жена од многу фактори што ме опкружуваат и зошто пред да бидам нечија сопруга и мајка, сакам да бидам достојна личност за себе, но ќе пробам да потенцирам што јас конкретно мислам за абортусот.

Абортусот потполно го оправдувам и сметам дека ТРЕБА и МОРА да остане како опција. Сексот е здрава работа и тоа научно докажана, а млади ко млади, хормоните работат, ете ти секс, ете ти бебе ! Неможе никој да ме убеди дека Веронаука е потребен предмет во школо, а Сексуално образование не е. Па добро бе, се сметаме за развиена земја, се сметаме за колку – толку развиен народ, а зборот СЕКС не дај боже да се спомне. Ни по дома, а на училиште воопшто! Затоа подобро да се спречи, отколку да се лечи, има многу методи на спречување, само треба некој да е доволно паметен да воведе едукација, а не да се осудува младината ! Ако веќе ги осудуваме младите од ‘wannabe верник број 1′ тогаш треба да ги информирам бидејќи се толкави верници и сметаат дека не треба да се има секс пред брак, тогаш не треба ни да се менува никоја друга поза освен мисионерската и тоа сексот да се практикува само кога треба да се прави бебе, а да не збориме за секојдневна молитва пред јадење, секоја недела во црква и забрането пиење, пцуење, лажење и сите други прекршоци што секојдневно ги правиме. Факт е дека нема стопостотна заштита од несакана бременост. Но ако гледаме така единствено решение е апстиненција или целибат. Во ред е да се цени животот, сепак тоа е најдрагоцената работа што ја имаме. Ама муабетот “Господ го дал, и само тој има право да го земе”… е извинете, ама мојот живот е мој, јас го живеам и јас одлучувам. Не можам да кажам дека бебе ќе ми биде дар во животот и дека се волшебно ќе се среди ако јас верувам. Дека не се средило, и неедукацијата воедно докажуваат за тие 30.000 абортуси во Македонија.

Иако изборот е личен и зависи од мислењето на секоја индивидуа, но јас лично верувам во биологија, а не во религија. Јас велам за се има причина, рационална и логична причина. Верувам дека на многу им е полесно да мислат дека можеби се дел од некој поголем план на универзумот, но токму поради такви работи и абортусот се гледа како чедоморство или убиство. Некои луѓе едноставно не се емотивно силни да живеат со товарот на “уништен живот”. Човекот е програмиран да бара логика во секој настан од животот, но многу често доаѓаме до погрешната.

Јас лично не би можела да родам дете затоа што “Господ така сакал”, ако знам дека не можам да му овозможам квалитетен живот. Затоа и толку ме изиритира мислењето на таканаречени професионалци кои велат дека секоја жена која абортирала мора да се покае и да побара прошка од сопственото неродено дете ако не сака вечниот живот да го помине во агонија. Во чија корист е да се доведе некоја личност во емотивна нестабилност, можеби и до крајот на нејзиниот живот?
А да не почнувам да зборувам за оние кои несомнено донеле одлука дека не го сакаат новиот живот кој расте во нив. Што би правеле тие ако се донесе закон против абортусот? Очигледно фрлање по скали како пред 100 и повеќе години пак ќе стане редовна пракса.

Кога би имала несакана бременост, би абортирала, и тоа од неколку причини :

1 - затоа што не сакам детето да го зачнам *случајно* или на *грешка*.

2 - зато што сакам кога ќе ги видам тие две цртки на позитивниот тест да се израдувам, а не да добијам суицидни и панични напади.

3 - затоa што сакам моето дете да се роди во брачна заедница и да можам да му дадам се што јас сум немамла во мојот живот.

Сепак и да не се битни околностите. Зборувам за неподготвени мајки кои, доколку се донесе законот против абортусот, ќе немаат избор. А целиот наш живот се врти околу тоа, нашето ПРАВО НА ИЗБОР. Ние како жени треба да сме свесни на тоа. Доколку абортусот е забранет, истиот ќе се извршува во сомнителни домашни услови од квази доктори со што ризиците од инфекции, сепси и слично ќе бидат драстично поголеми.

Освен тоа како може едно 15 годишно девојче да му пружи нормален живот на новороденчето без потпора од родителите или дечкото (кој најверојатно ќе избега) ?

Некој ќе рече да се даде на посвојување. Да, и тоа можеби е опција, но знаејќи го нашето општество девојката ќе остане жигосана, а во оваа држава дали едно oд 10 деца завршува во стабилна фамилија наместо во сиропиталиште, а сиропиталиштата не би рекла дека се сјајни.

Не се абортира само ако личностите се чувствуваат премногу млади за да бидат родители.
Има и многу други причини на пример : здравствени, силување, инцест, има и спонтани
абортуси – дали тоа значи дека бебето е суицидно ? Каде е тука господ кога во чин на
силување се зачне бебе? Не драги мои, тоа е далеку од ‘ плод на љубовта ‘. Или кога при
инцест таткото или братот ја зачне сопствена си ќерка-сестра? Каков е тој благослов драги
мои? Но чекајтеее !!! Тогаш во тие ситуации, абортусот е оправдан! Што не ќе прочитам од
ванаби светициве. Абортусот убиство, да сигурно! И не може да делите, или сте за абортус
или не сте. Не може да оправдувате абортус само во одредени случаи. Ако било инцест или
силување тогаш не е убиство, а ако се случила грешка, тогаш ако се абортира убиство е. Ма
немој? Сега убиство е или не е? Ако убијам некој во самоодбрана не е убиство, а ако убијам некој со намера убиство е? Исто е, а ваше е дали ќе осудите или не.

Жени како жени, дај им 10 совети, на крај ке го послушаат единаесетиот = сопствениот!
Затоа ако не мислите дека абортусот е правилен избор за вас, барем не го оспорувајте правото на останатите. Бидејќи ТРЕБА И МОРА да имаме право на избор !!!

Deviously Devilish

Тоа е всушност, правото на избор. Не знаеш на секоја единка што се случило во врска со нејзиното бебе, па не можеш да судеш во никој случај дали таа ТРЕБА да направе абортус, или не.
Не, најозбилно, доста ни е малите суштества, да ги кажам :D, да се под влијание и лошо да израснуваат само поради нечија непретпазливост, поради нечија желба на неинтелегентни, неразвиени животни. Метафорична сум да :)
Како и да е, бар ја мислам дека многу зависе од тоа каква е ситуацијата, дали има услови, дали таа е самата спремна или не, многу е битно да размисле со ладна глава и како ќе им одговара највеќе на сите.
Затоа не ни се потребни и предрасудите, нити пак некој да мисле за тебе, ниту пак да ограничува и некој да ти кажува како би било најдобро за тебе. Во никој случај! Боље ПРОТИВ ограничувањата и овие ствари, отколку ПРОТИВ абортус. :)
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Deviously Devilish

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,065
113
Скопје
www.statik-group.com
Единствено признавам абортус само ако девојката е силувана.За се друго е потребно внимание од две страни.

Знаете, мене татко ми од секогаш ми викал дека со пиштол и со пенис не се игра.И навистина е така.Играј си со пиштол слободно, па пиши колку време ќе си жив или колку време ќе живееш под закани.
Играј си и со пенисот.Јас играв и за малку ќе се поебев.Мал број тужби окркав за да на крај со споразум го решиме проблемот.Јас си знам колку пари сум платил за тој еден скапан упорен сперматозоид.
Tips & Hints против бременост:
Немој да бидете под дејство на алкохол.
Немој да бидете под дејство на наркотични средства особено кокаин (од искуство)
Користете кондоми.Ако не сте сигурни користете и женски кондоми.
Контрацептивни таблетки.
Немојте да имате однос во плодни денови.
Не помислувајте дека кондомот не може да пукне и дека можеш да ејакулираш во кондом без кондомот да се дупне.

Е вака си ги скратувате сите можни проблеми, дилеми, разговори околу тие некои посрани права на избор или што ти се не.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos

Rodeo Tvrdo

Активен Член
20 мај 2012
98
68
28
Скопје
И покрај кондомите, таблетите... и сите работи што се за спречување бременост, може несакано да дојде до тоа, а абортусот е единствено решение, понекогаш. Не е се во тоа само да се роди дете, треба да се има и можности за да се одгледа едно дете...
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Deviously Devilish

Шмекси

Истакнат Член
15 февруари 2012
1,133
1,065
113
Скопје
www.statik-group.com
И покрај кондомите, таблетите... и сите работи што се за спречување бременост, може несакано да дојде до тоа, а абортусот е единствено решение, понекогаш. Не е се во тоа само да се роди дете, треба да се има и можности за да се одгледа едно дете...

Ај објасни ми го тоа несакано.
 

Sakica23

Нов член
1 септември 2012
1
1
1
34
Skopje
Не се согласувам воопшто со текстов...
Од една и единствена причина..
Секој треба да Стои позади тоа што го направил,кажал и треба да си ги сноси полседиците;)
Се согласувам дека секој треба да си ги сноси последиците за своите дела, зборови и постапки, ама тука веќе не си сам треба да размислуваш и за детето што ќе го донесеш на свет. Тоа што биолошки имаш шанса да родиш дете не те прави добар родител.
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: Deviously Devilish

Podem

Староседелец
15 февруари 2012
363
356
1,063
300.000.000 BC
Несаканата бременост може да се случи само од невнимание на девојката.Машкото и нема некоја си голема улога, во тоа, се разбира ако девојкава му дозволи -таа е крива. Доколку сте имале секс без кондом, напијте се апче “ден-потоа“ за сигурност да сте на чисто.Ако веќе дојде до тоа, ете несакана бременост, а не сакате да имате бебе, идете кај добар гинеколог, и абортирајте.Најдобар е абортусот во прв месец, кога сеуште е купче клетки кои непречено се размножуваат и во план да оформат живо суштество. Дури после 6-ти месец, се создава форма на плод, каде веќе е полужив. Полужив затоа што сеуште е паразит, прикачен на мајката, и природата и го дава тоа исто право да го исфрли од организмот, доколку не сака да ја “цеди“. Ако веќе истерате 3 па далје месеци за бременост ќе ви биди потешко.

Во старо време, можеби нема да ви се верува, али имало повеќе абортуси од денес. Баба ми кажуваше, дека во тоа време многу пати иделе на печалба доста луѓе и по неколку години не се враќале, а кога ќе дојделе веќе 2-3 деца се зголемила фамилијата али тоа кај неискусните жени и во поодмината бременост.Доколку жена била пред 3 месеци, специјален чај се подготвувал и за 2 дена веќе добива спонтан абортус.

Абортусот постои и кај животните. Доколку птица која веќе напраивла гнездо и има јајца, осети опасност дека НЕ Е ВО МОЖНОСТ ДА ГИ ОДГЛЕДУВА пилците, ако се вртат мачки, гаврани и слично, САМАТА ги крши јајцата и бара ново место за парење. Штрковите имаат способност да препознаваат недоволно развиени млади, па доколку го сети дека не е како што треба, самиот си го убива,фрлајќи го од височина. Природата бара квалитет, а не квантитет.
Дури и оној што чувал риби, би знаел дека живоротките си ги јадат малите, и од 20 риби остануваат живи само 2-3, и тоа најспособните, најбрзите и најинтелегентните, додека останатите без инстикт,ќе бидат изедени па дури и од нивните родители.

Заборавете на догмите, и доближете се до природата. А за сето тоа време, уживајте во заштитениот секс. Аналниот, ви е најсигурен, а доколку не го практикувате, користете заштита, и приредете му орално, оргазам на дечко ви.Ќе ве засака валјда уште повеќе;)


За кондомот...

-Кондомот како што знаеме штити од несакана бременост, на прво место.
Не си играјте со тоа дека оргазмот може да заврши “внатре“ со кондом. Чувството е катастрофално.Пред да “стигне“ до “свечениот чин“ може дечкото да добие едно сочно орално задоволство во име на љубовта.Заштитен однос + загарантирана сигурност.

-Кондомот штити и од доста болести.
Не значи дека ако девојката е здрава права и жилава, не би направила некоја зафрканција. Постојат доста габични инфекции посебно кога девојките се пред менструација или после. Истите некогаш влијаат и лошо на машкиот полов орган, па ако не сакате да поминете недела две лекувајќи кандида или слични габични инфекции (Да,болни се) користете кондом. Најефтиниот е 15 денари, и секогаш имајте по еден скриен некаде. Не е тешко,верувајте, потешко се кријат цигари,џоинти и останати супстанци, а сигурно сте се снашле во такви ситуации:.

-Кондомот може да биде и забавен

Забавен,жими лактото. Али им текна на фирмите да произведат ребрасти,боцкави, дебели,тенки,и што уште не,така да сигурно ќе имате со овие чуда некоја + игра. За анален, стварно,практикувајте кондом.
 

Mariia

Нов член
1 септември 2012
4
0
1
Ja vidov kolumnata slucajno na fb i od ljubopitnost ja otvoriv i iskreno se zaprepastiv od toa sto go procitav.Aborusot e ubistvo, i zaludni se site izgovori so koi se zalazuvate. pravo na izbor na zenata, a kade e prevoto na izbor na zivot na toa nerodeno dete. Zosto mislite deka narednite deca sto ke gi imate zasluzuvat da ziveat, a deteto od nesakana bremenost ne.
Inaku jas sum mlada licnost i sum vernik,ne sum svetica nitu zabludena samo znam deka toa ne e ispravno vo nikoj slucaj. Od sekogas sum se prasuvala zosto vo ucilistata ne dosle da ni zboruvaat za Boga, za ljubovta koja e vistinska, veruvajte bi imalo pomalku nesakani bremenosti i pomalku abortusi, ama NE, mladite devojki denes baraat da se zboruva otvoreno za seksot, a ne za vistinskite vrednosti, za pocitta, za ljubovta kon svoeto nerodeno dete. Velite deka abostusot e opravdan dokolku na deteto ne moze da mu se pruzi se, a jas pak mislam deka ako imame ljubov kon naseto dete ke napravime se za da mu gi obezbedime drugite udobnosti, takvite opravduvanja od strana na bilo koj naveduvaat deka taa licnost ne ni zasluzuva da bide roditel stom ednac se osmelila sama da si go unisti nerodenoto dete. Sakame da odime napred da napreduvame, so takvite stavovi i so indiferentnosta kon vrednosta na coveckiot zivot edinstveno odime nazad. Lesno e da se izbegne odgovornosta i da se oslobodime od toj 'nepotreben tovar', pa da nie sme mladi treba da ziveeme, a ne da se grizime za deca, no ako sme bile sposobni da go stvorime da pokazeme hrabrost i da se sprotivstavime na site osuduvanja i da zastaneme vo odbarana na toj nevin detski zivot, veruvajte Gospod nikogas ne ne napusta i ke bide pokraj nas koga ke se borime vo zivotot. A zivotot ovde ne zavrsuva, pa ne treba da se zapagja vo grevovi zaradi koi podocna mozeme da se kaeme.
 

Rodeo Tvrdo

Активен Член
20 мај 2012
98
68
28
Скопје
Ај објасни ми го тоа несакано.
Ризик секогаш постои. Освен тоа, може непланирано (на пр. после некоја журка) да дојде до секс без заштита, и до несакана бременост, а мајката и таткото да бидаш 16 годишни деца. Па каков живот можат да му обезбедат на дете, родители на таа возраст?
 

Rodeo Tvrdo

Активен Член
20 мај 2012
98
68
28
Скопје
Ja vidov kolumnata slucajno na fb i od ljubopitnost ja otvoriv i iskreno se zaprepastiv od toa sto go procitav.Aborusot e ubistvo, i zaludni se site izgovori so koi se zalazuvate. pravo na izbor na zenata, a kade e prevoto na izbor na zivot na toa nerodeno dete. Zosto mislite deka narednite deca sto ke gi imate zasluzuvat da ziveat, a deteto od nesakana bremenost ne.

Нема никакво убиство ако се абортира. Науката тврди дека се потребни 9 недели за да фетусот добие форма на човек. Сфаќам некој да биде религиозен, и да не го оправдува абортусот, па нека раѓаат деца колку што сакаат. Но има луѓе кои и веруваат на науката и фактите, и тие луѓе имаат право на избор дали ќе родат дете или не - ако дојде до несакана бременост.