Македонија и проблемот со мигрантите

  • Подфорумот „Политика и политички настани“ се отвора со цел да се информираме и дискутираме за политичките збиднувања во Македонија и светот.

    Освен стандардните форумски правила, се молат членовите да:
    - Се држат настрана од својата пристрасност и да дискутираат во рамките на зададената тема, односно да ја држат дискусијата на соодветно ниво. Секое скршнување од истата ќе биде избришено и казнувано по потреба.
    - Не навлегуваат во конфликти околу политичките партии на кои (не) им се наклонети.
    - Секој обид за партиски активизам ќе биде санкциониран, а корисникот баниран.

    Пристап до овој подфорум имаат членови со над 50 мислења по останатите теми, односно членови чија цел не е ширење политичка пропаганда и нетрпеливост.

    Тимот на ЦрноБело форум се оградува од поддржување на било која политичка партија.

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Него овие шо бегаат надалеку, како и сите избеглици од такви места по светот се оние кои можат тоа да си го дозволат. Значи раја која под перница имала неколку илјадарки долари, нешто злато, сребро, накит кои ќе ги продадат на ратни профитери за кикирики ама кешот е повеќе потребен, исто и све од по домаќинство, коли, мотори и со тие пари плаќаат за шверц од земјата на регуларна војска, полиција, паравојски, милиции...кои фино трпаат пара во џеб.

За Босна имаше еднаш емисија, кажуваа дека векна леб се купувала по 50 марки, па ко има кеша преживече.

Оние шо немаат ништо или имаат малку, остануваат таму и страдаат.
 

Astro01

Член со 30 казнени поени
28 август 2015
5
4
3
42
Да им е убаво не би бегале.
И чинам човечко е да им се помогне на луѓето кои се загрозени во сопствената држава.
Нечовечки е да се затворат границите и да се остават на милост и немилост.

Зборуваш за нас македонците нели?
Бидејќи и ние не сме во ништо подобра ситуација од нив.

Sent from my Lenovo A850 using Tapatalk
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: violetmoon and melpomena

melpomena

Енигма
3 март 2012
8,210
17,754
1,673
На сигурно
Gevgelija na delot klaj sto e zeleznickata lugeto sto ziveat se za greota.Begalcive vrsat nuzda kaj stignat,oti nemaat izbor,i nepodnoslivo smrdi.Im e strav decata da si igraat pred zgrada a i nemaat kade.Nasekade e polno so luge koi ne znaeme kakvi se bolesti nema da rasirat.
Bolnicata isto taka.Vrie od begalcive,za koi e covecki da se pomogne no drzavata nema stvoreno uslovi.Na kraj strada nasiov narod.
Da se razbereme,jasno e deka lugevo ne begaat od ubavo.Se uste mi e slikata pred oci kako tatko so dve deca pod tri godini butka velosiped na kaj Veles.Kolkiu li denovi butkal sirotiot.Mi idese vo kola da gi kacime ama sepak pusti strav napravi da ispadnam necovecna.
Na nikoj vakva rabota ne bi posakala.No kolku nasava drzava bese spremna a i kolku e sega za da niz nea nekontrolirano pominat sekakvi luge.
Dali gradovite zafateni so begalci treba da stradat za da mozeme da pomogneme?Dali oa nemozese poinaku da se resi.
Ti treba taksi da odneses dete do bolnica,nema.I da ima smrdi vnatre.Biznis e edno,a zdravjeto nase e drugo.I kolku imas uslovi da cekas vo cekalna da ti pregledat dete zaedno so site ovie siroti luge koi se sporedna zrtva na necija ideologija.
Ne daj boze da e ona od sto site se plasime ako razmislime na malku podolgorocna idnina.
Do koga ke vojuvame zaradi vera i nacija?
Do koga i kade ke odi ovoj materijalen svet?.
 

Astro01

Член со 30 казнени поени
28 август 2015
5
4
3
42
Не,за избеглиците.
Ах, се извинувам. Според описот перфектно одговараше како да зборуваш за македонците.
Навистина не можам да разграничам, кој е покутар. Ние или тие

Sent from my PMP7480D3G_QUAD using Tapatalk
 
  • Ми се допаѓа
Реакции: melpomena

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Ако некој тргнал на пат од 5000км логиката кажува дека бега од нешто.
Ваљда од ова -

syria-rubble.jpg

girl-stands-by-building-damaged-by-syrian-forces-data.jpg

image.jpg

syrian-civil-war2.jpg

s_s23_RTR31M1K.jpg

_78732243_2_man_child_getty_976.jpg

Mideast-Syria-Brutal-_Horo1.jpg




Не сум информиран што им прават во Италија и Грција или Германија, за ова `нас` ќе ни останат не те разбирам, кој се тоа `нас`, а доколку во сета таа гужва се кријат и сомнителни ликови со исламистички цели, ондак си имате држаа, полиција, гранична служба, армија, специјалци, разузнавачки и контраразузнавачки агенции, дипломатија, си имате државен апарат од 200К раја, плаќате пола од се шо ќе заработите на вашата си држаа - нека ве заштитат од тие неколку исламисти кои теоретски ќе ви се населат во вашата држаа, нека ве избават од опасноста, од пред пред прагот на амбисот, from the jaws of hell :frantic

Италија нека ги пази талијаните, а држаата Сирија како што гледаме, јако ги `заштити` своите граѓани...и тоа после 6000 години постоечко државствување на таа територија.
Нас на нашава држава мислев, дека кога ќе ги сопрат сите ќе нема каде да одат. Еј па си имате држава, полиција, а добро знаеш што мислам јас за нашата држава и полиција. Полицијата не може да се справи со мигрантиве, зборот ми беше кога веќе се пуштаат и им се дозволува да поминуваат, нека го прават тоа побрзо и нека ги евидентираат сите кои влегуваат, не е тешко тоа. Ако некој нема документи одма назад, јас не реков дека сите се терористи туку викам дека сигурно меѓу овие има и терористи, не е можно да нема. Да биле сите мирни немаше низ Гевгелија да крадат и да се тепаат, туку сите ќе си чекаа превоз до граница. Тоа градот за никаде е цел, наместо да се направи ред тие ги пуштаат во огромен број и ги оставаат да чекаат по цели денови. Пуштај ги таму по 100 души на 5 саати и готово.
 

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
А кога тие што не сакаат да се легитимираат ќе ти турнат ограда, што правиш?
Тие не треба да се пуштаат да поминат, ама тоа војската изгледа џабе стои таму. Кој сака да се пикне без документи одма назад, а не да ги гледаат како тогаш кога им влегоа 1000 и нешто.
 

Io Sono

Староседелец
27 јуни 2015
422
431
673
A Galaxy far, far away...
Каде назад? Не можеш да ги избркаш од "ничија земја". Тука ти се на ограда, можеш само да гледаш како бројката се зголемува додека не станат доволно за јуриш. Не можеш да ги сопреш, не за џабе се градат ѕидови.
 

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
Да не се правиме мајки Терези откако некои рекетари ги наполнаа џебовите со пари со продажба на точаци во Демир Капија, ајмо готово сега. Значи со свои очи видов скроз наполнет дуќан со точаци и тоа најбедни точаци кои сигурно им ги продаваат по 200-300евра, па да не правиме муабет за некоја услуга или купување на некои производи од продавница. Некој се збогати и ќе крене куќа на 3 спрата, најлуксузна.

Настрана тоа што откако ќе ги купат точаците, негде "несреќно" некој ќе ги нападне..